Trosskydd

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Engångstrosskydd
Trosskydd i tyg

Trosskydd är en engångs- eller flergångsartikel som används för att skydda damunderkläder mot oönskad nerfläckning av flytningar eller menstruationsblod. Det bör inte förväxlas med en binda, då trosskydd är mycket tunnare och inte har lika stor absorptionsförmåga. Ett trosskydd består av ett absorberande material och ibland ett ytmaterial och en vätskeavstötande baksida. Någon form av anordning för att fästa trosskyddet i trosan är också vanlig. Denna kan bestå av en klisterremsa eller vingar med tryckknappar.

Engångsvarianter är tillverkade av cellulosamaterial medan återanvändningsbara bindor till exempel kan vara gjorda av bomull, flanell eller frotté. Tygtrosskydden tvättas efter användning medan engångsskydd ska kastas. De får inte spolas ned i toaletten eftersom det kan orsaka stopp.[1]

När trosskydd används som mensskydd kombineras de ofta med en tampong eller menskopp under dagar med mycket blödning. Under dagar med lättare blödning kan ett trosskydd räcka.

Försäljningsställen[redigera | redigera wikitext]

Trosskydd kan köpas i de flesta dagligvaruaffärer, mataffärer och även på en del bensinmackar. Apoteket säljer sitt eget märke Apoliva men har även en del av modellerna från Libresse. Återanvändningsbara trosskydd säljs på internet och i en del hälsokostaffärer och andra alternativa butiker.

Försäljningsargument[redigera | redigera wikitext]

Trosskydd marknadsförs som ett sätt att känna sig fräsch och är i första hand avsedda för att suga upp flytningar. Nyckelord är fräsch och obesvärad och produkten är avsedd att bäras dagligen. Andra försäljningsargument som ofta framförs är att produkterna är diskreta och känns sköna mot huden. För kvinnor som föredrar stringtrosor finns trosskydd med string-anpassad form.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Vad får du spola ned i toaletten? Arkiverad 4 oktober 2015 hämtat från the Wayback Machine. Tekniskaverken.se. Läst: 14 juli 2014.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]