Trottoarastronomi

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
”Street corner astronomer” i New York (1921).

Trottoarastronomi är en form av amatörastronomi som sägs vara grundad av John Dobson. Denna form av stjärnskådning tar sin plats på vanliga områden i stadsmiljö, exempelvis trottoarer. Dobson har även uppfunnit ett teleskop för detta ändamål som kallas för dobsonteleskopet, detta för att visa även alldagliga människor i vanliga miljöer astronomin på nära håll. Kärnan i trottoarastronomins koncept har sagts vara njutningen i att visa människor det universum de lever i genom att få dem att titta i ett teleskop på gatan. Därav skapades 1968 organisationen Sidewalk Astronomers som ett samlingsforum för människor med samma intresse som John Dobson.

Trottoarastronomi utövas i störst utsträckning i USA men det finns även viss aktivitet i Sverige. Svensk amatörastronomisk förening (SAAF) uppmanar fler amatörastronomer i Sverige att utöva trottoarastronomi för att sprida intresset för universum.

I januari 2009 sände Sveriges Television en dokumentär kallad Trottoar-Astronomen som visar amatörastronomen John Dobson och hans arbete med att upplysa människor om kosmos.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]