Truppgymnastik

Från Wikipedia
Version från den 21 november 2017 kl. 20.18 av 81.230.79.76 (Diskussion) (ändrade fakta fel)

Truppgymnastik är en tävlingsform inom gymnastik som växte fram på 1970-talet i Sverige. Det är den populäraste gymnastikdisciplinen i Sverige med drygt 19 000 licensierade tävlingsgymnaster (2011). Sverige tillhör världstoppen i truppgymnastik tillsammans med framför allt Danmark på herrsidan, samt Island på damsidan. Gymnasterna tävlar i lag på 6-16 gymnaster beroende på vilken tävlingsnivå det rör sig om. Tävlingarna sker på tre olika nivåer, ungdomsserien, juniorserien och seniorserien och man kan tävla i damklass, herrklass och mixad klass. I mixen måste hälften vara pojkar och hälften flickor. De grenar man tävlar i är tumbling, trampett och fristående. Domare ger poäng på de olika övningarna. De ger ut en E-poäng en D-poäng och en C-poäng. Det är 4-8 domare i varje gren.

Vid tumbling ska tre olika voltserier (beroende på ålder och tävling) utföras med både framåt- och bakåtvolter. Tumbling är en utveckling av det som tidigare kallades "matta". De senaste årens redskapsutveckling har gjort att grenen utvecklats mycket tekniskt mot allt mer avancerade voltserier, otänkbara på "matta" eller voltgolv.

I trampett utförs tre olika hopp med och utan hoppredskap (pegasus) på en trampett.

I fristående framförs en akrobatisk dans, och minst åtta gymnaster deltar i programmet för ungdomar, medan endast sex måste delta i junior- och seniorserien. Koreografin ska vara mellan 2 och 3,5 minuter. Friståendeprogrammet ska främst innehålla gymnastiska moment som piruetter, balansövningar och hopp men även akrobatiska övningar och en parövning.

På ungdoms-, junior- och seniornivå används svårighetstabell i samtliga grenar och lagen har därför olika utgångspoäng beroende på vilka svårigheter man klarar av. Domarna bedömer truppens utförande av tumblingserier, trampett- och friståendeprogram. Från utgångspoängen görs olika avdrag, till exempel för bristande teknik, fall eller osamstämmighet. Lagens tränare måste ha licens för att få passa på olika volter och övningar på redskapen. Vissa övningar är mycket svåra och riskabla, så tränarna måste veta hur de ska lära gymnasterna rätt så att det inte blir skador.

Reglerna för hur man bedömer och vilken poäng man får har ändrats (2010) så att poängen i samtliga grenar kan bli hur hög som helst. För varje redskap finns en E-, D- och C-poäng. D-poängen är lagets svårighet, och för denna finns ingen övre gräns. E-poängen är utförandet, där alla lag utgår från 10,0. C-poängen är komposition, som för alla lag utgår från 2,0 på trampett och tumbling samt 4,0 i fristående. E-, D- och C-poängen utgör tillsammans lagets poäng i respektive gren.

Tävlingar

EM i truppgymnastik, även kallat Team Gym, hölls för åttonde gången 2010. Tävlingen arrangerades då av gymnastikföreningen GK Motus Salto och hölls i Baltiska hallen i Malmö. Det blev silver till alla de svenska lagen på seniornivå, guld till juniortjejerna, silver till juniorkillarna och brons till juniormix. År 2012 hade Sverige sitt första landslag i truppgymnastik och på Team Gym i Danmark samma år fick både dam- och herrlandslaget silver medan mixlandslaget fick brons.

I Sverige finns olika steg av rikstävlingar, där SM är högsta steget. Innan SM finns stegen RM/RC 1-3.

Externa länkar