Tryckkammare

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Två soldater från amerikanska marinen i en dekompressionskammare under utbildning.

En tryckkammare är en kammare, oftast gjord av stål, som tål invändigt övertryck. Dessa kan trycksättas för att simulera olika djup och dykningar. Tryckkammare används bland annat för att behandla personer som drabbats av dykarsjuka, så kallad dekompressionsbehandling.

Andra användningsområden är vid så kallad ytdekompression där etappstoppen i vattnet är nedbringade till ett minimum och huvuddelen av dekompressionen äger rum i tryckkammaren ovan vattnet.

I samband med mättnadsdykning vistas dykaren, mellan arbetspassen, i tryckkammare som är tryckt till ett simulerat djup motsvarande det djup dykarna skall arbeta på. Tryckkammaren är placerad ovan vattnet. Till och från tryckkammare transporteras dykarna i en dykarklocka med motsvarande övertryck. Dekompressionen företas i tryckkammaren efter avslutat arbete.

Inom sjukvården används tryckkammare, förutom för att bota dykarsjuka, även i samband med behandling av kolmonoxid- och brandröksförgiftning, brännskador, mjukdelsinfektioner och fotsår hos diabetiker. Utvecklingen av tryckkammare har drivits fram i takt med att allt fler sjukdomstillstånd behandlas i tryckkammare.

Tryckkammare finns även för undertryck. Dessa används bland annat inom flygverksamheten för att simulera olika höjd.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Om konstruktion och tillverkning av tryckkammare [1]

Tryckkammarverksamheten Karolinska Sjukhuset Solna (hyperbarmedicin)*

[2]