Tryckkammare

Från Wikipedia
Två soldater från amerikanska marinen i en dekompressionskammare under utbildning.

En tryckkammare, även dekompressionskammare eller rekompressionskammare, är en kammare, gjord av stål, som används för tryckstegring och trycksänkning i samband med dykning.[1] Tryckkammare används bland annat för att behandla personer som drabbats av dykarsjuka[2], så kallad dekompressionsbehandling.

Andra användningsområden är vid så kallad ytdekompression där etappstoppen i vattnet är nedbringade till ett minimum och huvuddelen av dekompressionen äger rum i tryckkammaren ovan vattnet.

I samband med mättnadsdykning vistas dykaren, mellan arbetspassen, i tryckkammare som är tryckt till ett simulerat djup motsvarande det djup dykarna skall arbeta på. Tryckkammaren är placerad ovan vattnet. Till och från tryckkammare transporteras dykarna i en dykarklocka med motsvarande övertryck. Dekompressionen företas i tryckkammaren efter avslutat arbete.

Inom sjukvården används tryckkammare, förutom för att bota dykarsjuka, även i samband med behandling av kolmonoxid- och brandröksförgiftning, brännskador, mjukdelsinfektioner och fotsår hos diabetiker. Utvecklingen av tryckkammare har drivits fram i takt med att allt fler sjukdomstillstånd behandlas i tryckkammare.

Tryckkammare finns även för undertryck. Dessa används bland annat inom flygverksamheten för att simulera olika höjd.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Om konstruktion och tillverkning av tryckkammare [1]

Tryckkammarverksamheten Karolinska Sjukhuset Solna (hyperbarmedicin)*

[2]