Tuomo Haapala

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök


Tuomo Arvi Aatami Haapala, född 26 maj 1945 i Torneå, är en finländsk-svensk komponist, musiker, regissör och skribent . Han är gift med Marie Selander och har sönerna Jouni Haapala och Trolle Selander.

Haapala växte upp vid Kukkolaforsen och har varit verksam som musiker i Sverige sedan 1969. Han kom till Stockholm för ett sommarjobb på Apotekarnes från studier å Sibelius-akademien i Helsinki. Han blev förstjust i Stockholms levande atmosför med ett rikt och äventyrligt musikliv och många aktiviteter för global rättvisa. Efter beslutet att stanna i Stockholm satte han tillsammans med Arvid Uggla, som han mött i en studentsymfoniorkester, igång att leta efter medmusiker för att bilda en fri improvisationsgrupp. Så kom de i kontakt med multiinstrumentalisten Jörgen Adolfsson, trumslagaren Sune Spångherg och saxofonisten Allan Olsson och bildagde frigruppen ISKRA 1970.

1973 träffade han sångerskan, komponisten Marie Selander och de skapade den första versionen av VARGAVINTER- en av de allra tidigaste sk " "världsmusikgrupper! med Kjell Westling, Christer Bothén, Jörgen Adolfsson och Janne Hellberg. Till den andra versionen av gruppen knöts sångerskan, komponisten Anita Livstrand till. Hon ersatte Westling, Bothen och Hellberg. Både ISKRA och VARGAVINTER var med och bildade det innovativa musikerkollektivet ETT MINNE FÖR LIVET 1975 med bl.a. trumslagaren Bengt Berger och multi-imstrumentalisten Christer Bothén. Namnet var ett Hommage till befrielsen av Vietnam. Haapala var en av grundarmedlemmarna i FRIM (Föreningen för fri improviserad musik) och spelade i FRMs storband. Förutom albumen med ISKRA: Jazz i Sverige 1975 Caprice (dubbelvinyl), Allemasnsrätt 1977 (Ett minne gör livet MILP 002), Besvärjelser 1977 (Ett minne för livet MILP 004), Fantasies 1984 (Mistlur) och Luft (Dragon) samt VARGAVINTERS två vinyler VARGAVINTER 1975 (Silence SRS 4637 nu även digitaliserad)) och Röster från alla land 1978 (Ett mnne för livet/MNW 005) har Haapala gett ut följande skivor i eget namn: "Vattenvirvlar" (Caprice Records) CAP 21524, 1996),"Sonic Poems: Music for the Deep Violin " (Bokbandet BB 37-5, 2005), "Det goda hatet & Kenen perään hirvet huutaa?" (Bokbandet BB 43-5, 2007) och boken "Staden som scen: samarbete och fantasi" (Bokförlaget Mormor, 2014). Boken baseras på de över 30 stadsföreställninhgar/scenkonstverk Haapala regisserat, skrivit manus och musik til i Norge, Sverige och Finland sedan 1992. med över 10 000 medverkande. Han var sommarpratare i P1 den 16 augusti 2000 och har gjort ett stort antal egna progran för musikradion P2. Haapala har skrivit och tecknat krönikor och iaktaktagelser till bl.a Orkesterjournalen och Dagens ETC.

Källor[redigera | redigera wikitext]