Tvåmanswhist

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Tvåmanswhist är ett kortspel i den så kallade whistfamiljen för två personer där det gäller att vinna stick. Det finns utöver det nedan beskrivna spelet även andra spel som kallas tvåmanswhist.

Upplägg[redigera | redigera wikitext]

Lägg först ut 10 kort till var och en med baksidan uppåt på bordet, genom att lägga ett kort varannan gång i två rader à 5 kort. Gör sedan likadant igen ett kort i taget ovanpå de korten som redan ligger på bordet men denna gång med framsidan upp. Nu ligger det 40 kort på bordet, kvar att dela ut är 12 kort och varje spelare får 6 kort var att ha på hand. Dessa får man inte titta på förrän man valt spel eller pass på de synliga korten på bordet. En spelvariant innebär att två stick ska spelats innan spelarna får titta på sin hand

Spelet[redigera | redigera wikitext]

Med ledning av de kort som ligger på bordet skall den som börjar, d.v.s. den som inte gav, utan att titta på de korten som an har på hand, välja spel eller pass. Vid spel ska man försöka få hem så många stick som möjligt och den som valt spel måste först ta hem 13 stick, alla stick över 13 ger ett poäng. Vid pass får den som valt pass max ta 7 stick. Alla under sju ger poäng, alla över sju får motspelaren poäng för. Motspelaren får ta hem 10. Den som först kommer till 13 poäng vinner.

Se även[redigera | redigera wikitext]