Trumf

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Trumf eller trumfkort är ett begrepp inom kortspel och avser kort av en bestämd färg eller valör, vilka rangordnas högre än alla andra kort.

Vanligtvis utgörs trumfen av samtliga kort i en färg, trumffärgen. Vilken färg som ska vara trumf kan bestämmas slumpmässigt genom att ett kort i leken, ofta det sista, vänds upp eller genom ett medvetet val, då vanligen genom att spelarna får avgiva bud. Den förstnämnda metoden används i till exempel skitgubbe och den andra i till exempel bridge.

I en del spel, exempelvis skat, räknas vissa valörer eller specifika kort som trumfkort även om de inte ingår i trumffärgen.

Olika regler gäller i olika spel för hur och när trumf får spelas; till exempel är detta i bridge och flera andra spel tillåtet bara när man saknar kort i den utspelade färgen.

Super Trumf[redigera | redigera wikitext]

Super Trumf eller Trumfspel, är ett kortspel som använder en lek bestående av 32 samlarkort, oftast med bilar, och ett eller två trumfkort. Samlarkorten innehåller ett antal numeriska fakta och spelet går ut på att spelaren väljer den faktadelen som hen tror är högre än på motspelarnas kort för att vinna dessa. Trumfkorten ger olika fördelar i ollika reglerversioner.

Supertrumflekar har getts ut av flera företag i Sverige, till exempel Alga och Kärnan, under olika namn, men upphovsrätten till SuperTrumf ägs av F.X. Schmid och de lekarna distribuerades under 1980-talet i Sverige av Olsen. I andra länder finns likanande spel med namnet Top Trumps.

Super Trumf förekommer i huvudsak med bilar men det förekommer även lekar med motorcyklar, flygplan och tåg. Bland Top Trumps lekar förekommer en bredare variation av ämnen med bland annat fotbollsspelare, vilda djur och seriefigurer. [1]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”SuperTrumf”. www.softwolves.pp.se. http://www.softwolves.pp.se/supertrumf/index.sv.html. Läst 12 januari 2017.