Umberto Marcato

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Umberto Marcato

Umberto Marcato, född 1936 i Padova, Italien är en italiensk sångare, som också varit verksam i Sverige.

Marcato inledde sin karriär vid 18 års ålder när han blev sångare i Casamattaorkestern, som han turnerade med i Italien och senare i Europa. Under en turné 1957 i Skandinavien skrev orkestern kontrakt med det svenska skivbolaget Karusell, som ägdes av orkesterledaren Simon Brehm, och spelade in fyra låtar: "Maruzzella", "Lazzarella", "Guaglione" och "Chella llá".

1958 började Marcato sjunga in skivor på Karusell i eget namn och fick framgångar med "Volare", (som bäst 9:a på branschtidningen Show Business försäljningslista), "Come Prima" (som bäst 5:a) och "Piove" ("Ciao ciao bambina"), som blev hans största skivsuccé i Sverige - som bäst 2:a i juli 1959 på samma försäljningslista.

1963 började han även att göra skivinspelningar på finska, kompositioner av Toivo Kärki, bland andra "Marja-Leena" och "Liljankukka".

1964 sjöng han tillsammans med Siw Malmkvist in "Sole sole sole", en låt som hade framförts på San Remo-festivalen i Italien samma år. Den hade framgångar i såväl Sverige som utomlands. På den amerikanska Billboardlistan nådde den som bäst plats 58.

Under sin tid på skivbolaget Karusell arbetade Marcato även som producent, men när hans vän och kollega Simon Brehm dog 1967 återvände Marcato till Italien, där han fortsatte med skivinspelningar på italienska men turnerade även i Sverige och Finland.

Det senaste albumet släpptes 2005, "Canzoni popolari venete" på Duck Records.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]