Ung företagsamhet

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Ung Företagsamhet är en ideell och obunden organisation med syftet att tillsammans med skolan införa entreprenörskap och ett engagerat näringsliv i utbildningssystemet. Ung Företagsamhet ger barn och ungdomar möjlighet att träna och utveckla sin kreativitet, företagsamhet och sitt entreprenörskap. Ung Företagsamhet har tre läromedel för grundskolan: Vårt Samhälle, Se Möjligheterna och Min framtid och ekonomi, samt processutbildningen UF-företagande, där gymnasieelever under ett år startar, driver och avvecklar ett företag. Dessutom finns ett Alumni-nätverk bestående av före detta UF-företagare.

Ung Företagsamhet vill ge unga en tro på sin egen företagsamhet genom två områden – företagsamhet och företagande. Det görs genom att kombinera teori och praktik på ett enligt organisationen inspirerande och roligt sätt och allt detta sker genom skolan. Organisationen ger unga en kontakt med näringslivet och företagande.

Vid början av året utvecklas företagets idé, därefter drivs företaget vidare och eleverna får delta i mässor, tävlingar och andra arrangemang. Ung Företagsamhets nationella mässa SM i Ung Företagsamhet, där vinnare i ett antal tävlingskategorier koras, hålls i maj varje år på Stockholmsmässan i Älvsjö.

Organisationen finansieras av sponsorer från näringslivet och de kommuner verksamhet bedrivs i.

Ung Företagsamhets VD är från och med 2013 Cecilia Nykvist. Cecilia Nykvist har själv drivit UF-företaget Wunder Wear UF, som 1992 vann EM i Ung Företagsamhet.

Kategorier[redigera | redigera wikitext]

Det exakta antalet kategorier varierar något från år till år, 2011 var det 19 kategorier med lika många vinnare. Den främsta kategorin av dem är kategorin för bästa UF-företag.

Årets UF-företag[redigera | redigera wikitext]

År Företag Skola Placering på EM Övriga nominerade
2000 UF TokKokBok Säveskolan, Gotland 2:a
  • Irrsken UF, Västmanland
  • UF Dalavärme, Dalarna
2001 Sentrum UF Sjödalsgymnasiet, Huddinge 2:a
2002 ProGlobe UF Sjödalsgymnasiet, Huddinge 2:a
  • Bag Tag UF, Skåne
  • Dold Design & Innovation, Nottbotten
2003 Unika Förmåner UF ProCivitas Privata Gymnasium Helsingborg, Skåne 4:a
  • UF Bunter, Uppsala
  • Teasy UF, Skaraborg
2004 PreSnatch UF Sjödalsgymnasiet, Huddinge 3:a
  • Växjö Event UF, Kronoberg
  • Pjoll Pincher UF, Västerbotten
  • JS Fine Food UF, Halland
2005 UCMe UF Sjödalsgymnasiet, Huddinge 1:a
2006 AeroPlast UF Växjö Fria Gymnasium, Växjö 4:a
2007 Salmiak UF Hedbergska skolan, Sundsvall 4:a
2008 S.T.A.T UF ProCivitas Privata Gymnasium Helsingborg, Skåne 2:a
2009 Just In Case UF Sjödalsgymnasiet, Huddinge 4:a
2010 Bolsa UF Tingsholmsgymnasiet, Ulricehamn 4:a
Specialpris:
FedEx Access Award[1]
2011 Lindmarks servering UF ProCivitas Privata Gymnasium Helsingborg, Skåne -
2012 Sweknob UF Växjö Fria Gymnasium, Växjö -
2013 Teatermakarna Dalarna UF Hagagymnasiet och Haraldsbo gymnasiet, Borlänge och Falun -
2014 Grades of Glory UF Östra Reals Gymnasium, Stockholm 3:a
2015 Makalu Magazine UF Åre gymnasieskola, Skidgymnasiet, Järpen 4:a

Specialpris:

Alumni Leadership Award

2016 Update UF Leksands gymnasium, Leksand Specialpris: Citi Client focus Award (Bästa kundfokus) Lunchie UF, ABB industrigymnasium, Västerås

Hello Sailor UF

Mjölkbudet UF

Den skola som har haft flest utmärkelser är Sjödalsgymnasiet i Huddinge kommun. Fem gånger, 2001, 2002, 2004, 2005 och 2009 har skolans elevföretag representerat Sverige i EM. 2005 tog UCMe UF Sveriges andra EM-guld. Flest finalplatser (tio) har gymnasieskolan ProCivitas haft varav tre segrar, år 2003, 2008 och 2011.

Bolagsform[redigera | redigera wikitext]

Bolagsformen UF finns inte, utan UF-företagen räknas som ett slags hobbyföretag och är till för de ungdomar som vill starta och driva ett företag under ett år. En del regler som detta innefattar är att företaget inte är en juridisk person eller betalar någon skatt. Företaget får heller inte lägga på någon moms vid försäljning. För att starta ett UF-företag måste man registrera sig hos Ung Företagsamhet samt betala en registreringsavgift på 300 kr. Registreringsavgiften gör att företaget också täcks av en försäkring utöver den vanliga skolförsäkringen. I övrigt behövs inte några kapital för att dra igång verksamheten. Ett UF-företag måste sedan avvecklas eftersom det max får drivas ett år. Det finns däremot de som väljer att driva vidare företaget som HB eller AB när året är slut.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Borås Tidning - UF Bolsa

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]