Ung kvinna som läser ett brev vid ett öppet fönster

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Ung kvinna som läser ett brev vid ett öppet fönster
Jan Vermeer - Girl Reading a Letter at an Open Window.JPG
KonstnärJohannes Vermeer
Basfakta
Tillkomstår1657–59
TypOlja på duk
Mått (h×b)83 × 64,5 cm 
PlatsGemäldegalerie Alte Meister i Dresden

Ung kvinna som läser ett brev vid ett öppet fönster är en oljemålning av Johannes Vermeer från 1657–1659

Beskrivning av målningen[redigera | redigera wikitext]

Målningen avbildar en ung kvinna som står i profil mot vänster vid ett öppet fönster i mitten av ett rum och läser ett brev. Hennes ansikte reflekteras i fönsterglaset. Mellan kvinnan och betraktaren står ett bord, på vilket ligger en turkisk matta och där det står en porslinsskål med frukt. I förgrunden till höger hänger ett draperi, vilket ger ytterligare djup åt bilden.

Rummet är samma som i målningen Officer och leende ung kvinna, vilken tillkom något år senare. Bordet och stolen är samma. Också den unga kvinnans klädsel är samma.

Röntgenundersökning av målningen har visat att det funnits en målning av Amor på väggen bakom kvinnan, samma målning som senare avbildats i Flicka som blir avbruten vid musicerande och Dam som står vid en cembalo. Denna har målats över med draperiet.

Proveniens[redigera | redigera wikitext]

Målningen köptes 1724 av August III, kurfurste av Sachsen och kung av Polen. Den attribuerades vid detta tillfälle till Rembrandt, och senare 1783 till Govaert Flinck. Johannes Vermeer nämndes som upphovsman 1806, men 1817 attribuerades målningen åter till Govaert Flinck. Åren 1826–1860 associerades Pieter de Hooch med målningen, och först 1862 fick den sin nuvarande attribuering av Théophile Thoré.

Under andra världskriget flyttades målningen från Dresden tillsammans med andra verk och gömdes i en tunnel. Den beslagtogs av röda armén och lämnades tillbaka 1955, efter Josef Stalins död.

Brevmotivet hos Johannes Vermeer[redigera | redigera wikitext]

Brevmotivet i annan samtida konst[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]


Externa länkar[redigera | redigera wikitext]