Flicka med pärlörhänge (målning)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Flicka med pärlörhänge
Meisje met de parel.jpg
KonstnärJohannes Vermeer
Basfakta
Tillkomståromkring 1665
TypOlja på duk
Mått (h×b)44,5 × 39 cm
PlatsMauritshuis i Haag.

Flicka med pärlörhänge är en målning av Johannes Vermeer från omkring 1665.

Beskrivning av målningen[redigera | redigera wikitext]

Målningen avbildar, mot en mörk bakgrundsyta, en ung flickas huvud och axlar med en diffust målad, ren hy. Flickan ser mot betraktaren med oskuldsfulla ögon och öppen mun. Runt huvudet har hon ett gult tygstycke och en blå turban, och i vänster örlob hänger en stor pärla. Modellen är inte känd, men synes inte vara någon av Johannes Vermeers döttrar. Modellen har inga attribut som identifierar henne i någon speciell kontext.

Målningen påminner motivmässigt och kompositionellt om målningar av Michael Sweerts (1624–64), som bodde i Amsterdam 1660–61, och det är möjligt men inte fastställt att Vermeer kan ha kommit i kontakt med hans målningar.

Proveniens[redigera | redigera wikitext]

Målningens tidigaste ägare är något oklara. Troligen ägdes den av Pieter van Ruijven i Delft till 1674 och därefter av hans änka Maria de Knuijt till 1681 och senare av Magdalena van Ruijven och Jacob Dissius 1681–82. Den senare ägde den tillsammans med sin far Alexander 1685–94, varefter målningen såldes i Amsterdam på auktion efter Jacob Dissius i maj 1696 till en okänd köpare.

År 1881 såldes den på auktion till den nederländske samlaren Arnoldus Andries des Tombe i Haag i dåligt skick. Denne lät restaurera målningen och ägde den till sin död 1902. Den donerades då till den kungliga samlingen i Mauritshuis i Haag tillsammans med elva andra målningar.

Målningen i litteratur och film[redigera | redigera wikitext]

Flicka med pärlörhänge är också titeln på en bok av Tracy Chevalier, vilken baseras på Jan Vermeers målning, vilket i sin tur varit utgångspunkt för en brittisk film med samma titel från 2003.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Johannes Vermeer, utgiven av National Gallery of Art i Washington D.C., Royal Cabinet for Paintings Mauritshuis i Haag och Yale University Press, New Haven och London, 1995, ISBN 0-300-06558-2