Unified Thread Standard

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Unified Thread Standard (UTS) är en standard med en serie gängor som innefattar dimensioner, toleranser och beteckningar. Denna standard används främst inom USA och Kanada men även inom specifika yrkesområden.[1]

Basprofilen[redigera | redigera wikitext]

Profilvinkeln är 60°, nyckelvidden och diametern mäts i tum. Längden kan också anges i tum men det är inte ovanligt att den anges i millimeter. Stigningen i detta system mäts i antal gängor per tum (g/tum) och betecknas n. På engelska hänvisas detta till TPI (threads per inch). Under diametern 1/4 tum används en betckning med ett nummer samt gängstigning. Exempelvis UNC 8-32 där 8 är ordningsnumret och 32 är antalet g/tum. En UNC 5/16-18 har diametern 5/16 tum och stigningen 18 g/tum. Då en UNC 5/16-18 alltid har samma gängstigning är det inte ovanligt att man endast skriver UNC 5/16.

UNF[redigera | redigera wikitext]

UNF-gängan (UNified Fine) är den fingängade serien av tumgängor.

UNC[redigera | redigera wikitext]

UNC-gängan (UNified Coarse) är den grovgängade serien av tumgängor.

Verktyg[redigera | redigera wikitext]

Då nyckelvidden är i tummått så är det olämpligt att använda millimeterverktyg till dessa skruvar och muttrar.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Borrhål för gängor”. Sublight Technology AB. 30 augusti 2008. Arkiverad från originalet den 2 september 2010. https://web.archive.org/web/20100902155258/http://www.sublight.se/system/includes/tmp/drillholes_threads.pdf. Läst 23 juli 2010.