Uppgående solens orden

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Uppgående solens orden
MET 06 426a F.jpeg
Utdelas avKejsaren av Japan
LandJapan Japan
Instiftad10 april 1875
Rang
Nästföljande (högre)Paulowniaorden
Nästföljande (lägre)Heliga skattens orden

Uppgående solens orden (旭日章 Kyokujitsu-shō?), är en japansk orden instiftad den 10 april 1875 av kejsar Meiji.[1] Orden var den första nationella dekorationen som utdelats av den japanska regeringen[2] efter att ha skapats den 10 april 1875 genom ett dekret från statsrådet.[3] Ordenstecknet har strålar av solljus från den uppgående solen. Utformningen av den uppgående solen symboliserar energi lika kraftfull som den uppgående solen[4] parallellt med "uppgående solen"-konceptet i Japan ("Soluppgångens land").

Orden utdelas till dem som har gjort framstående insatser i internationella relationer, främjat den japanska kulturen, framsteg inom sitt arbetsområde, utveckling i social/yrkesmässig välfärd eller bevarandet av miljön.[5] År 2003 blev den högst rankade medaljen av Uppgående solens orden en separat orden vid namn Paulowniaorden.[6]

Den moderna versionen av den här utmärkelsen har tilldelats icke-japanska mottagare sedan 1981 (även om flera utlänningar fick den före andra världskriget); och kvinnor har mottagit orden sedan 2003 (tidigare var kvinnor tilldelats Dyrbara Kronans orden).[7] Tilldelningen av orden administreras av premiärministerns dekorationsbyrå. Den utdelas i kejsarens namn och kan tilldelas postumt. Det kan ges till japanska såväl som icke-japanska medborgare. Nils Stormby fick mottaga orden för sina femton år som konsul för Japan i Malmö, och för de affärsrelationer han skapade med Japan genom åren.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]