Upplands runinskrifter 326

Upplands runinskrifter 326
Runristning
Land Sverige
Landskap Uppland
Län Stockholm
Kommun Vallentuna
Socken Markim
Plats Husby
Koordinater 59°35′54″N 18°02′53″Ö / 59.59847°N 18.04793°Ö / 59.59847; 18.04793
Kulturmärkning
Fast fornlämning
 - FMIS beteckn Markim 5:1
Tillkomsttid Vikingatid
Signum U 326
Runristare Gunnar (A)
Stil Pr1
Information från FMIS samt Samnordisk runtextdatabas.

Upplands runinskrifter 326 är en runinskrift i Husby, Markims socken i Vallentuna kommun. Troligen har stenen ingått i ett monument tillsammans med U 327[1].

Ristningen[redigera | redigera wikitext]

[hulm]kir × auk × sikruþr × þaiR × ristu × stina × þisi × eftiR × suin × sun × sin × siþ×bu[rin]
Holmgærðr ok Sigrøðr þæiR ræistu stæina þessi æƒtiR Svæin, sun sinn siðburinn.

Tolkning: Holmgärd och Sigröd de reste dessa stenar efter Sven, sin son, sent född.

Beskrivning[redigera | redigera wikitext]

Runsten med inskrift från 1000-talet e.Kr.

Uttrycket "sent född" är inte i övrigt belagt i runinskrifterna. Det speglar föräldrarnas sorg och saknad. Den son de länge väntat på dog ung. Och inga syskon nämns som medresare av stenen, därför var han troligen enda barnet.

Runstenen har ursprungligen stått rest vid vägen mellan Husby och kyrkan vid bron över en bäck.

Runstenen har tidigare fungerat som grindstolpe. Den var för hög för denna funktion och nedre delen av stenen blev därför bortslagen. Emellertid hade stenen ritats av på 1600-talet och endast därför vet vi att modern hette "Holmgärd" och att sonen var "sent född". Dessa ord var nämligen bortslagna.[2]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Elias Wessén, Sven B.F. Jansson, red (1943-1946). Sveriges runinskrifter. Bd 7, Upplands runinskrifter, del 2. Stockholm: KVHAA. http://www.raa.se/runinskrifter/sri_uppland_b07_h01_text_1.pdf 
  2. ^ [Runstenen som fungerade som grindstolpe vid Husby var för hög för att passa i denna funktion. Den saknar därför nedre delen, som blev bortslagen. Tack vare att runstenen ritades av på 1600-talet vet vi att moderns namn var Holmgärd och att texten avslutas med adjektivet siðburinn ’sent född’. Detta är det enda belägg som finns i runsvenskan på detta ord. Om vi inte hade haft 1600-talets runforskares noggranna avritning att tillgå hade det varit mycket svårt, för att inte säga omöjligt, att förstå inskriftens sista ord. ”Sorgen lyser igenom på stenen till Svens minne”]. Språktidningen. Runstenen som fungerade som grindstolpe vid Husby var för hög för att passa i denna funktion. Den saknar därför nedre delen, som blev bortslagen. Tack vare att runstenen ritades av på 1600-talet vet vi att moderns namn var Holmgärd och att texten avslutas med adjektivet siðburinn ’sent född’. Detta är det enda belägg som finns i runsvenskan på detta ord. Om vi inte hade haft 1600-talets runforskares noggranna avritning att tillgå hade det varit mycket svårt, för att inte säga omöjligt, att förstå inskriftens sista ord.. Läst 6 oktober 2014. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]