Uridin

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Uridin
Strukturformel
Molekylmodell
Systematiskt namn1 - [(3R, 4S, 5R) -3,4-dihydroxi-5- (hydroximetyl) oxolan-2-yl] pyrimidin-2,4-dion
Kemisk formelC9H12N2O6
Molmassa244,20 g/mol
UtseendeFast ämne
CAS-nummer58-96-8
SMILESC1=CN(C(=O)NC1=O)C2C(C(C(O2)CO)O)O
Egenskaper
Densitet0,993 g/cm³
Löslighet (vatten)34,9 g/l
Smältpunkt167,2 °C
SI-enheter & STP används om ej annat angivits

Uridin, C9H12N2O6, är en nukleosid. Den bildas genom att kvävebasen uracil sätts ihop med en ribosgrupp (eller mer specifikt, en ribofuranos) via en β-N 1 - glykosidbindning.

Egenskaper[redigera | redigera wikitext]

Uridin är en av de fem standardnukleosider som utgör nukleinsyror, de andra är adenosin, tymidin, cytidin och guanosin. Den är en fast, vattenlöslig substans och utgör en viktig beståndsdel i ribonukleinsyror.

Uridin spelar en roll i glykolysprocessen för galaktos. Det finns ingen katabolprocess för att metabolisera galaktos. Därför omvandlas galaktos till glukos och metaboliseras i den vanliga glukosprocessen. När väl inkommande galaktos har omvandlats till galaktos 1-fosfat (Gal-1-P), allt med en reaktion med UDP-glukos, en glukosmolekyl bunden till uridindifosfat (UDP). Denna process katalyseras av enzymet galaktos-1-fosfat uridyl transferas och överför UDP till galaktosmolekylen. Slutresultatet är UDP-galaktos och glukos-1-fosfat. Denna process fortsätter för att möjliggöra en korrekt glykolys av galaktos.

Kostkällor till uridin[redigera | redigera wikitext]

Vissa livsmedel som innehåller uridin i form av RNA är listade nedan. Även om det hävdas att praktiskt taget ingen uridin i denna form är biotillgänglig - vilket framgår av Handschumacher laboratory vid Yale School of Medicine, 1981 – eftersom det förstörs i levern och magtarmkanalen, och inget födoämne, som konsumeras, har på ett tillförlitligt sätt visat sig höja uridinnivån i blodet. Detta motsägs av Yamamoto et al, som visat att uridinnivån i blodplasma ökade 3,5 gånger 30 minuter efter intag av öl, vilket tyder på motstridiga uppgifter. Å andra sidan ökar etanol (som finns i öl) på egen hand uridinnivån, vilket kan förklara den höjning av uridinnivån i studien av Yamamoto et al.

Födoämnen med påvisat innehåll av uridin:

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, tidigare version.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]