Ushuaia

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För andra betydelser, se Ushuaia (olika betydelser).
Ushuaia
Stad
Ushuaia om sommaren.
Ushuaia om sommaren.
Land Argentina Argentina
Indelning Eldslandet
Geonames 3833367
Ushuaia 2009.jpg

Ushuaia är huvudstad i den argentinska provinsen Eldslandet och en av världens sydligast belägna städer. Staden ligger på Eldslandets sydkust vid Beaglekanalen i en bergig omgivning. 2001 bodde här 45 430 invånare.

Andra städer som kan anses som sydligast belägna är Puerto Williams i Chile, som ligger på en sydligare breddgrad men är betydligt mindre, eller Punta Arenas i Chile som ligger lite längre norrut men är betydligt större än Ushuaia. Dessutom finns det små bosättningar söder om Puerto Williams som exempelvis de argentinska baserna på Antarktis men ingen av dem har fler än 100 invånare.

Britterna gav staden dess namn baserat på det namn ursprungsbefolkningen hade för området. Under nästan halva 1900-talet bestod staden mest av ett fängelse för några av Argentinas värsta brottslingar. Argentina ville använda Tierra del Fuego (Eldslandet) på samma sätt som britterna använde Australien, det vill säga som ett stort fångläger långt bort från hemlandet. Fångarna blev därmed nybyggare och byggde upp staden runt fängelset med eget hugget virke. De byggde också en järnväg från skogen till kolonin som fortfarande är världens sydligaste järnväg och används av turister som Tren del Fin del Mundo (Tåget till världens ände).

Ushuaia

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]