Utvandrarna (roman)

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Utvandrarna (bok))
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Utvandrarna
Originalmanuskriptet till Utvandrarna.
Originalmanuskriptet till Utvandrarna.
FörfattareVilhelm Moberg
OriginalspråkSvenska
LandSverige Sverige
GenreHistorisk roman
FörlagBonniers
Utgivningsår1949
HuvudpersonerKarl-Oskar Nilsson och Kristina
Del i serie
Ingår i serieUtvandrarserien
Del1
Efterföljs avInvandrarna

Utvandrarna är en roman från 1949 av Vilhelm Moberg. Utvandrarna är den första delen i Utvandrarserien – en tetralogi som också innehåller Invandrarna, Nybyggarna och Sista brevet till Sverige.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Boken skildrar några människors utvandring från hungersnöden och fattigdomen i Sverige till USA under 1840-talet/tidigt 1850-tal. De säljer sina gårdar i Småland och åker med segelfartyg från Karlshamn över Atlanten till USA, och hamnar i New York. I romansvitens centrum står Karl-Oskar Nilsson och hans hustru Kristina.

Utvandrarna handlar om landet som de lämnade. Romanen ligger tillsammans med Invandrarna till grund för filmen Utvandrarna, som släpptes 1971.

Kontrovers[redigera | redigera wikitext]

En scen i boken betraktades av många vid tidpunkten för publiceringen som skandalös. Det handlar om ett citat av Ulrika i Västergöhl, riktat till en kyrkvärd som kallar henne hora: –Hora för dig, kyrkvärd? Vad sade du till mig förr i världen? När du kom till mig med riksdalerna i ena handen och kuken i den ann'ra?

Riksdagsmannen Axel Rubbestad (Bondeförbundet) krävde att Vilhelm Moberg skulle sättas i fängelse och högerpartisten Axel Mannerskantz eldade upp sitt exemplar av Utvandrarna i värmepannan.[1]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Småländska riksdagsmän leder utvandrareprotest, SDS 1951-02-15