Utvandrarna (roman)

Från Wikipedia
Utvandrarna
Originalmanuskriptet till Utvandrarna.
Originalmanuskriptet till Utvandrarna.
FörfattareVilhelm Moberg
OriginalspråkSvenska
LandSverige Sverige
GenreHistorisk roman
Förlag för förstautgåvanBonniers
Utgivningsår1949
HuvudpersonerKarl Oskar Nilsson och Kristina
Del i serie
Ingår i serieUtvandrarserien
Del1
Efterföljs avInvandrarna

Utvandrarna är en roman från 1949 av Vilhelm Moberg. Utvandrarna är den första delen i Utvandrarserien – en tetralogi som också innehåller Invandrarna, Nybyggarna och Sista brevet till Sverige.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Boken skildrar några människors utvandring från hungersnöden och fattigdomen i Sverige till USA under 1840-talet/tidigt 1850-tal. De säljer sina gårdar i Småland och åker med segelfartyg från Karlshamn över Atlanten till USA, och hamnar i New York. I romansvitens centrum står Karl Oskar Nilsson och hans hustru Kristina.[1]

Utvandrarna handlar om landet som de lämnade. Romanen ligger tillsammans med Invandrarna till grund för filmen Utvandrarna, som släpptes 1971.

Kontrovers[redigera | redigera wikitext]

En scen i boken betraktades av många vid tidpunkten för publiceringen som skandalös. Det handlar om ett citat av Ulrika i Västergöhl, riktat till en kyrkvärd som kallar henne hora: –Hora för dig, kyrkvärd? Vad sade du till mig förr i världen? När du kom till mig med riksdalerna i ena handen och kuken i den ann'ra?

Riksdagsmannen Axel Rubbestad (Bondeförbundet) krävde att Vilhelm Moberg skulle sättas i fängelse och högerpartisten Axel Mannerskantz eldade upp sitt exemplar av Utvandrarna i värmepannan.[2]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Utvandrarna - Uppslagsverk - NE.se”. www.ne.se. https://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/utvandrarna. Läst 24 augusti 2023. 
  2. ^ Småländska riksdagsmän leder utvandrareprotest, SDS 1951-02-15