Väktarsax

Från Wikipedia
Väktarsax

Väktarsax är ett fångstredskap för polisiärt arbete eller dylikt.[1] Redskapet är i grunden en typ av stångvapen, bestående av ett långt skaft försedd med en halvcirkelformad båge längst ut i ena änden ("saxen"), vilken ska stötas mot en angiven individ i syfte att omsluta dennes midja, lemmar eller hals, följt av ytterligare stötar för att trycka upp den fångade mot en vägg eller marken för att på så sätt begränsa och låsa dennes rörelseförmåga och flyktmöjligheter.

Historiska väktarsaxar har ofta någon form av låsarm längst ut i var saxände för att kunna låsa in individen i saxen utan att behöva stöta denna mot ett solitt objekt. Även exempel med blad och spetsar förekommer historiskt. Moderna exempel har istället ofta en utstickande parerhake (krok) på ena saxarmen, ämnad för fällning och avvärjning.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Kulturen, En årsbok, 1945. Kulturhistoriska föreningen för södra Sverige. 1945. sid. 40. https://www.kulturen.com/wp-content/uploads/2019/06/kulturens-arsbok-1945.pdf. Läst 16 oktober 2023 

Tryckta källor[redigera | redigera wikitext]