Vändtia

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Vändtia är ett kortspel som spelas med 2–8 deltagare. För att kunna spela behöver man en vanlig kortlek

Regler[redigera | redigera wikitext]

Varje spelare tilldelas tre kort som läggs på bordet med bildsidan neråt. På vart och ett av dem läggs ytterligare ett kort med bildsidan uppåt. Dessutom får varje spelare tre kort att ha på hand. Nu finns möjligheten att byta korten som ligger med bildsidan uppåt med dem du har på din hand. Dessutom får man lägga kort från sin egen hand på vilka uppvända kort som helst på planen, men bara om det är samma valör, till exempel ess på ess). Det rekommenderas att du lägger så låga kort som möjligt på motståndares uppvända kort, men tvåor, ess, tior och andra höga kort bör man ha på sin egen hand, eller helst av allt på bordet.

Målet med spelet är att bli först med att bli av med alla sina kort, även dem som ligger på bordet.

Spelet börjar med att den som har trean lägger ut den, med bildsidan uppåt. Eftersom man hela tiden skall ha tre kort (eller fler) på hand tar spelaren som lade ut ett kort upp ett nytt från kortleken. Sedan skall spelaren som sitter närmast till vänster fortsätta lägga på samma hög. Man skall hela tiden lägga minst lika högt som föregående spelare. Har man flera kort av samma valör är det möjligt att lägga ut alla samtidigt. Om fyra kort av samma valör (eller en tia) ligger ovanpå varandra i högen vänds den bort, man lägger den åt sidan och fortsätter med en ny hög. Tior kan läggas på vad som helst. Om det ligger tre kort av samma värde i högen, och man har det fjärde, kan även det läggas på vad som helst, och då vänds leken. Spelaren som vände får börja lägga på en ny hög. Har man inget högre kort än det som föregående spelare lade får man ta ett kort ur kortleken. Om inte heller det är högre resulterar det i att man får plocka upp högen och ha den på handen. När man blivit av med sina tre kort på hand och kortleken har slut på kort börjar man lägga ut de kort som ligger på bordet. Först skall man bli av med dem som ligger med bildsidan uppåt, sedan dem som ligger åt andra hållet. På de tre sista korten får man dra ett kort och hoppas på det bästa, är det lägre än föregående kort så är det bara att plocka upp högen.

I spelet finns två kort som har lite annorlunda egenskaper jämfört med de andra. Dessa kort är: den annars underskattade 2:an och den viktiga 10:an. Båda korten kan läggas på vilket annat kort som helst. Om 2:an läggs börjar stegen om, samma spelare kan alltså lägga vilket kort som helst. Om 10:an, "vändtian", läggs så vänds högen bort och samma spelare får lägga första kortet i nästa.

Mellanlägg betyder att tex spelare 1 lägger en 5. Spelare 3 hinner lägga en 5 innan spelare 2. Turen går dock inte över till spelare 3 utan fortsätter med spelare 2.

Om spelare nummer två gör ett instick mellan till exempel 1 och 2, och vänder leker så börjar spelet om från spelare 3.

Fyra kort av samma valör räknas som en "tia" och vänder bort hela högen.

Den som först blir av med alla sina kort vinner.Om din motståndare eller du själv har en 2 eller 10 som sista kort (av de vända korten) har du där med förlorat och åkt ut.

Varianter[redigera | redigera wikitext]

Som de flesta kortspel finns även vändtia i olika variationer. Ett flertal av dessa är även kända under namnet spansk skitgubbe eller Finne.

  • Alla spelare får ge ut vilket kort som helst, även 2:a, ess eller en 10:a.
  • En variant som förekommer ofta på västkusten, är att man i stället för att använda en teoretiskt sett osynlig sjua använder femmorna för detta syfte. Därmed finns det tre, speciella kort. Förutom det att en eller flera 2:a/2:or sänker till det kort som man kombinerar det/dem med och att en eller fler 10:a/10:or vänder leken, så spelar man med att en eller flera 5:a/5:or är genomskinlig/genomskinliga. Således, lägger man en eller flera 5:a/5:or blir det teoretiskt samma som det under. En 5:a, eller flera för den delen, fungerar alltså som vilket kort som helst.

- Denna variant av Vändtia brukar även följa dessa regler: 1. Man får inte gå ut med hjälp av eller med en eller flera 2:a, 2:or, 5:a, 5:or, 10:a, 10:or och ess, 2. För korten som ligger med bildsidan uppåt måste man lägga samtliga likadana kort på samma hög. T ex, har man tre stycken 10:or och vill lägga ner dem på bordet, så måste alla 10:or ligga i samma hög och inte en 10:a på respektive kort, 3. Om man mot förmodan vill börja med en 5:a eller flera 5:or, som är genomskinliga, när det inte ligger någonting, så blir detta som en helt vanlig 5:a, med värdet 5.

  • Spelare tillåts att när som helst lägga ner kort i samma valör, antingen på högen, eller på något av de tre uppåtvända korten. Läggs kortet på högen förändras inte turordningen. Det är alltså samma spelare som tidigare som måste lägga nästa kort, och eventuellt ta upp högen. Om kortet istället läggs på något av de tre uppåtvända korten kan man så småningom samla på sig ett fyrta Efter någon har gått ut så nollställs hans sista kort och spelaren till vänster kan börja om från vilken valör den tycker. Detta beror dock på olika versioner av spelet.
  • Varje spelare tilldelas fyra kort som läggs på bordet med bildsidan neråt respektive fyra kort uppåt.
  • Du kan sedan i slutet gå ut med tian, därav namnet "vändtia".

Se även[redigera | redigera wikitext]