Värmevallning

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Värmevallning
Klassifikation och externa resurser
ICD-10N95.1
ICD-9627.2
DiseasesDB8034
Medlineplus000894
eMedicinearticle/264088 
MeSHsvensk engelsk

Värmevallning eller blodvallning är tillfälliga och ofta återkommande besvär före och efter menopaus, med plötsliga värmevågor i kroppen, ofta tillsammans med rodnad och svettning.

En klimaktierisk värmevallning börjar uppe i huvudet och sprider sig ner i fötterna, eller är begränsad till överkroppen eller till ansiktet. Samtidigt med värmen vanligen börjar ansiktet rodna och svettas, och somliga får hjärtrusningar (med palpitationer). Tillståndet varar som regel någon minut, men enskilda kan ha mycket kortare (några sekunder) eller mycket längre (flera minuter) värmevallningar. Värmevallningen åtföljs ofta av frossa. Somliga får framför allt nattliga svettattacker. Värmevallningarna kan vara återkommande i flera månader, men några få kvinnor har återkommande värmevallningar under flera år runt menopaus. De kan återkomma en gång i timmen, någon gång i veckan, eller några enstaka gånger under hela klimakteriet.

Vad som orsakar tillståndet är inte helt klarlagt, men det tycks bero på de förändrade nivåerna av östrogen (östrogenbrist), samt på förändrad aktivitet på serotonin och noradrenalin. Risken ökar av rökning, fetma, undervikt, stillasittande, tidigt och hastigt klimaktierium, och att ha haft bröstcancer.

Tillstånd som liknar värmevallningar kan ingå i symtombilden vid panikångest, giftstruma, diabetes, carcinoider, carcinom, berusning, med mera. Om en kvinna i fertil ålder tar läkemedel som sänker östrogennivåerna, kan hon också drabbas.

Den som drabbas av värmevallningar har ofta koncentrationsproblem, minnesproblem, och ibland depressioner. Nattliga svettningar ger ofta sömnproblem.

Källor