Västfjordarna

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Lokaliseringskarta.
Karta över Västfjordarna.

Västfjordarna (isländska: Vestfirðir) är en halvö och en region i nordvästra Island. Den binds ihop med resten av Island med ett tio kilometer brett näs mellan Gilsfjörður och Bitrufjörður. Västfjordarna är mycket bergiga, deras kustlinje är kraftigt sönderskuren av ett dussintal fjordar som omges av branta klippor.

Klippan Látrabjarg är det längsta fågelberget i norra Atlanten. Där ligger även Bjargtangar, som brukar räknas som Europas västligaste punkt, om även öar inräknas. Den portugisiska ögruppen Azorerna i Atlanten ligger dock längre åt väster och ögruppen räknas ibland som europeisk.

Bristen på platt lågland gör att området inte lämpar sig för jordbruk, men naturliga hamnar i många av fjordarna och närhet till fiskeområden gör fisket viktigt för den lokala ekonomin. Västfjordarna har en befolkning på totalt 7 700 invånare enligt 2004 års folkräkning. Den största staden är Ísafjörður, med en befolkning på 2 785 invånare. Den staden är regionens kommersiella, administrativa och infrastrukturella centrum.

Huvudsakliga bosättningar i Västfjordarna[redigera | redigera wikitext]

Galleri[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

  • Västlandet (den västra kustregionen söder om Västfjordarna)