Västmark

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Västmark
Kampanjvärld Europa
Utgivning 1996-
Typ Rollspel
Genre Fantasy, alternativ historia
System T10-systemet
Språk Svenska
Konstruktion Krister Sundelin m.fl.
Illustrationer Krister Sundelin m.fl.
Grafisk form Krister Sundelin
Omslag Krister Sundelin, Peter Bergting
Förlag Rävsvans Förlag
Tryck PDF, beställtryck

Västmark är ett svenskt rollspel utvecklat av Krister Sundelin och utgivet av Rävsvans Förlag. Första utgåvan av spelet kom 1996 och det var en vidareutveckling av riddarrollspelet Lejonhjärta från 1994. Den senaste utgåvan, den tredje, kom 2003 och var den första som trycktes.

Regelsystem[redigera | redigera wikitext]

Västmark använder sig av T10-systemet som det själv introducerade. Kortfattat så har varje karaktär en uppsättning "egenskaper" och en uppsättning "skickligheter" alla med ett värde. När ett slag görs med den tiosidiga tärningen lägger spelaren till värdet för EN egenskap och EN skicklighet, den totala summan ska övervinna dito för en motståndare eller ett svårighetsvärde.

Egenskaper[redigera | redigera wikitext]

Egenskaper är grundläggande förutsättningar för karaktären. Det kan vara fysiska egenskaper som "stark", "liten" eller "kvick", personlighetsdrag som "blyg", "vidskeplig" eller "rebell", samhällsrelaterade egenskaper som "fattig", "adel" eller "lärare" eller något annat som är relativt statiskt. Värdena på egenskaperna kan variera från -4 till +4, vissa egenskaper är alltså negativa.

Skickligheter[redigera | redigera wikitext]

Skickligheter är saker som man kan lära sig och följaktligen bli bättre på. "Rida", "filosofi", "matlagning", "häxkonst" och "etikett" är ett par skickligheter som visar hur brett fält det handlar om. Skickligheter har alltid positiva värden och kan i teorin vara hur höga som helst.

Kampanjvärld[redigera | redigera wikitext]

Västmark utspelar sig på den fiktiva ön Lyonia sydväst om Storbritannien under medeltiden. Snarare än på traditionell fantasy bygger spelets mytologi på dåtida folktro och folksagor.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

  • Västmark Online - wiki för diskussion kring och utveckling av Västmark
  • Rollspelssmedjan - Rävsvans förlags webbplats, bland annat med andra utgåvan av Västmark för fri nerladdning