Växelriktning

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Växelriktare)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Strömriktning
Likriktning
Växelriktning
Frekvensomriktning
Två enkla växelriktare där den övre använder en mekanisk switch och den nedre använder två transistorer.

Växelriktning används för att omvandla likström till växelström. Målet är en perfekt sinusvåg utan distorsion eller spikar. En snabbväxlande strömbrytare ("switch") bestämmer frekvens tar fram sinusvågen (50 Hz) genom att hacka upp likströmmen upp till 25.000 gånger per sekund genom pulsbreddsmodulering. Sedan filtreras strömmen och en perfekt sinusvåg matas ut.

En växelriktare vid en fristående anläggning i Speyer intill Rhen.
Översikt av inverteraren

Utvecklingen inom området switchar har gått mycket snabbt, främst då switchfrekvensen kunnat höjas och dels då förlusteffekten minskats (genom minskade switch- och likströmsförluster). Tidigare var bipolära transistorer vanliga och sedan ökade GTO-tyristorer i användning. Numera är IGBT-transistorer mycket vanliga.

Växelriktare används bland annat i vindkraftverk för att få rätt frekvens på strömmen. Först likriktas och glättas strömmen, för att sedan omformas till 50 Hz. Exempel på mindre anläggningar som kräver en växelriktare är för solceller då även elen som de genererar är likström. Andra praktiska användningsområden i konsumentledet är växelriktare för 12 V till 230 V, där till exempel bilens elektriska system via växelriktaren kan erbjuda samma nätspänning som i ett vanligt eluttag i hemmet.

Se även[redigera | redigera wikitext]

  • Likriktning - omvandling av växelspänning (-ström) till likspänning (-ström)
  • Transformator - omvandlar växelspänning till olika spänningsvärden
  • Glesumsystem - växelspänning till likspänning med mekanisk metod