Vår- och höstannalerna

Från Wikipedia

Vår- och höstannalerna (春秋, Chūnqiū, också kallad 麟經 Línjīng) var en krönika över händelser i den kinesiska staten Lu 魯 under det som senare blev kallat Vår- och höstperioden i mitten av Zhoudynastins 周朝 historia. Krönikan täcker in åren 722-481 f.Kr. Traditionen säger att Konfucius skrev eller i vart fall redigerade krönikan. Boken räknas som en av Kinas fem klassiska böcker.

Titel[redigera | redigera wikitext]

Titeln "Vår och höst" kommer av att de flesta anteckningar inleds med under vilken årstid en händelse inträffade, till exempel "Vår: [Hertigens syster] Bo Ji giftes bort till Qi" eller "Vinter: Hertiginnan födde en son".

"Vårar och höstar" var en generell benämning på historieskrivning under Zhou-dynastin. Dock är det bara "Lus vårar och höstar" som bevarats till vår tid; övriga staters krönikor tycks ha gått förlorade redan före Han-dynastin.

Att titeln förkortats till "Vår och höst", trots att sommar och vinter också finns med i innehållet, återspeglar det sätt som det kinesiska jordbrukssamhället betraktade året. Våren var en av de två viktigaste eftersom då sådde man. Sommaren, som inte nämns, är växtperioden. Hösten är också väldigt viktig - då skördar man. På vintern fanns inget att göra i lantbruket - den var en tidsperiod man inte "räknade med", som om den inte fanns.

Kommentarer[redigera | redigera wikitext]

Språket i boken är mycket lakoniskt och ställer stora krav på förkunskaper hos läsaren. Det kan stå bara "Sommar: Greven av Zheng besegrade Duan" utan någon som helst förklaring till vem någon av personerna är eller varför de bråkar. Ibland består ett inlägg av bara ett enda ord, till exempel "Höst: Gräshoppor".

Redan under antiken började kinesiska lärde tycka att detta var ett stort problem, och många gjorde ansatser att skriva förklarande kommentarer. Av dessa har tre överlevt till vår tid: Gongyangs, Guliangs och Zuos kommentarer. Av dessa är Zuo den överlägset mest populära, då den innehåller mycket detaljerade historiska berättelser berättade i en medryckande stil. Hos Zuo får vi till exempel veta att Duan var bror till Greven av Zheng och -påhejad av deras mor- ledde ett uppror för att själv överta grevskapet, vilket i slutändan misslyckades. Det är detta ganska komplicerade händelseförlopp som i Vår- och Höstkrönikan reducerats till endast en mening.

Krönikan beskriver inte bara händelser i Lu från år till år, utan täcker också in de andra stora staterna i samma område av Kinas mitt: Staterna Qi 齊, Jin 晉, Qin 秦, och Chu 楚. Dessa var de dominerande staterna under perioden.