Vårta

Från Wikipedia
Version från den 8 april 2016 kl. 18.00 av RomulusBot (Diskussion | Bidrag) (→‎top: Mallnamnsbyte, replaced: {{Infobox sjukdom → {{Faktamall hälsotillstånd med AWB)
Vårta
Vårtor på stortån.
Klassifikation och externa resurser
ICD-10B07
ICD-9078.1
DiseasesDB28410
Medlineplus000885
eMedicineemerg/641 
MeSHD014860 svensk D014860 engelsk

En vårta (verruca) är en vanligtvis liten, skrovlig, blomkålsliknande, godartad hudtumör som ofta växer på händer eller fötter. Vårtor är vanliga, och orsakas av en virusinfektion, nämligen humant papillomavirus (HPV-virus). De smittar lättast i fuktig miljö. Vårtor kan försvinna spontant, oftast efter några månader, men kan ibland dröja kvar i åratal och även återkomma. Det är känt att ett fåtal papillomavirusarter kan orsaka cancer.

Behandling

Det finns vårtmedel mot vårtor (Verruca). Vårtor försvinner i regel av sig själva efter en tid, men det kan gå många år. Har man många eller de sitter så de är besvärande kan man bli kvitt vårtorna snabbare. Det finns flera olika behandlingar att tillgå. Vårtor kan egenbehandlas med olika preparat innehållande medel som luckrar upp, eller torkar ut vårtvävnaden. Behandlingar som behöver göras dagligen eller en gång i veckan räcker, med eller utan plåster. Det finns också frysbehandling för hemmabruk. Vårtor på trampdynan kan vara väldigt smärtsamma, och mot detta finns tryckavlastande ringar. Det kan finnas en risk för inflammation i samband med flera av de ovan nämnda behandlingsmetoderna. Närliggande vävnad kan skadas, särskilt nervbanor är ett bekymmer. Metoderna kan också ge upphov till ärr eller att vårtorna kommer tillbaka (dvs de har aldrig varit borta).

I sista hand kan vårtor avlägsnas via vården kryokirurgiskt genom frysning med flytande kväve, genom bränning, varvid området kring vårtan lokalbedövas eller genom kirurgisk operation. Idag hänvisar vården mest till fotvårdare. Vårdcentraler har ofta inte resurser till vårtborttagning.

Se även

Externa länkar