Hoppa till innehållet

Vadstena-Akademien

Från Wikipedia

Vadstena-Akademien, fullständigt namn Stiftelsen internationella Vadstena-Akademien, är en musikakademi, grundad 1964 av sångpedagogen Ingrid Maria Rappe (1915–1994).

Verksamhet[redigera | redigera wikitext]

Akademiens uppgift är att bedriva kursverksamhet, framför allt i sång, och att framföra äldre och nyskrivna operor eller annan musikdramatik. De musikdramatiska föreställningarna ges årligen, vanligen i VadstenaGamla teatern eller i Bröllopssalen på Vadstena slott, under sommarmånaderna. I Vadstena-Akademiens regi bedrivs forskning efter och om äldre musikdramatik och många operor från barocken har där fått nypremiär. Sedan 2015 genomförs varje sommar även en Kammarmusik-Akademi för instrumentalister. 2017 övertog Vadstena-Akademien tillsammans med Folkuniversitet ansvaret för sång- och pianoutbildningen vid Vadstena folkhögskola. Vadstena Sång- och Pianoakademi, är numera en sammanhållen tvåårig högskoleförberedande utbildning.

Många är de sångare som sedan starten har tillbringat en eller flera somrar i Vadstena och bland de mer kända kan nämnas Britt-Marie Aruhn, Helena Döse, Nina Stemme, Malena Ernman, Loa Falkman och Anne Sofie von Otter.

Vadstena-Akademien är också en stor beställare av nyskriven svensk opera. Närmare ett fyrtiotal nya verk har uruppförts på någon av Vadstena-Akademiens scener. Nio av Vadstena-Akademiens operauppsättningar har sänts i Sveriges Television och över 35 i Sveriges Radio.

Konstnärliga ledare[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Vidare läsning[redigera | redigera wikitext]

  • Jansson, Anders (1997). Vadstena-akademien: en utredning. Stockholm: Stiftelsen Internationella Vadstena-akademien. Libris 8235297 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]