Vajra

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Vajrasattva håller vajran i sin högra hand och en klocka i sin vänstra.

Vajra är ett ord på sanskrit som betyder både blixt och diamant och refererar till en symbol som är viktig både inom hinduismen och buddhismen.

Det motsvarande ordet på tibetanska är dorje, som också är ett vanligt manligt namn i Tibet och Bhutan. Dorje kan också syfta på en liten spira som tibetanska lamor håller i sin högra hand under religiösa ceremonier.

Vajran, åskblixten eller diamanten, förstör alla typer av okunskap, men är själv oförstörbar. Under tantriska ritualer symboliserar vajran det manliga och hålls då i den högra handen, samtidigt som en klocka, som symboliserar det kvinnliga, hålls i den vänstra. Interaktionen mellan dessa leder till upplysning. Symbolen är gjord för att bäras som ett hängsmycke och ska påminna dess bärare och åskådare om kunskapens överlägsna oförstörbarhet.

Inom buddhismen symboliserar vajran Vajrayana, som är en av de tre huvudgrenarna av buddhismen. Vajrayana kan översättas som "Åskblixtens väg" eller "diamantens väg" och kan innebära "blixtupplevelsen" av en buddhistisk upplysning eller bodhi och kan även innebära oförstörbarhet, just som diamanter är hårdare än andra ädelstenar.

I den tantriska traditionen hos både hinduismen och buddhismen, är vajran en symbol för verklighetens natur, eller sunyata, som indikerar oändlig kreativitet, potential, och aktivitet. Termen används flitigt i den tantriska litteraturen; termen för andlig lärare är vajracarya och istället för bodhisattva säger man vajrasattva, osv. Att sätta vajra som prefix på termer, namn och platser är ett medvetet försök att ge insikt om de transcendentala aspekterna av alla fenomen; det har blivit en del av processen att "sakramentalisera" aktiviteten hos andlighetens utövare och uppmana dem att engagera all sin psykiska energi åt andligt liv.

Ett instrument som symboliserar vajran är också flitigt använt i de tantriska ritualerna.Det består av en sfärisk central del, med två symmetriska delar bestående av fem spetsar, som böjer sig ut från lotusblomman på båda sidorna av sfärden och kommer till två punkter på samma avstånd från mitten, och ser således ut som en "diamantspira", vilket ibland termen översätts till.

Olika figurer i den tantriska ikonografin är representerade med att hålla i en vajra. Tre av de mest berömda av dessa är, Vajrasattva, Vajrapani, och Padmasambhava. Vajrasattva (lit. vajra-varelse) håller vajran i sin högra hand, mot hjärtat. Figuren av den vredfulla Vajrapani (lit. "håller vajra i handen"), svingar vajran, i sin högra hand, över huvudet. Padmasambhava håller vajran över sitt högra knä i sin högra hand.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Dictionary of Hindu Lore and Legend (ISBN 0-500-51088-1) by Anna L. Dallapiccola

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]