Vattenstämpel

Från Wikipedia
Vattenmärke på ett frimärke från de brittiska kolonierna, använt från 1880-talet till 1920-talet.

En så kallad vattenstämpel är en märkning av papper. Det är vanligare i papper av högre kvalitet, t.ex. arkivvärdigt papper. En bättre benämning är "vattenmärke" då det inte är en stämpel i vanlig bemärkelsen utan en förtunning eller förtjockning av papperet. Det kan oftast ses enklast då papperets hålls framför en ljuskälla. Vattenmärket innehåller oftast namnet på företaget som tillverkat papperet. Andra märkningar kan förekomma, till exempel logotyper, eller kvalitetsbeteckningar. Vattenmärke används som säkerhetsmärke i sedelpapper.

Tillverkning[redigera | redigera wikitext]

Vattenmärket skapas oftast genom att den viraduk som pappersmassan samlas upp på förses med ett mönster i tunn tråd. Det mönster som tråden bildar åstadkommer en förtunning i papperet. Förtunningen framträder som en ljus linje om man håller papperet mot ljuset. Vid tillverkning av sedelpapper används en mera komplicerad metod att åstadkomma steglösa förändringar i virans yta. På så sätt kan man skapa förtjockningar i papperet. Dessa framstår som mörkare partier när man håller papperet (sedeln) mot ljuset.

Vattenstämplar i HTML[redigera | redigera wikitext]

Inom webbdesign betyder en vattenstämpel en märkning av bakgrund, likt ett kopieringsskydd. Den åstadkoms på skärmen som en färgförändring och på utskrifter som en med färg skapad bild. Denna typ av märkning är inte annat än till namnet släkt med "riktiga" vattenmärken.

Se även[redigera | redigera wikitext]