Viceguvernör

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Viceguvernör är en titel för en hög statlig ämbetsman som, typiskt sett, konstitutionellt står näst i rang efter en guvernör. Det är en titel som används på olika sätt i olika länder och delar av länder, varför en närmare generell definition inte låter sig göras.

Titeln viceguvernör är vanlig i engelsktalande länder (lieutenant governor eller lieutenant-governor).

I USA är viceguvernörer vanligtvis andra i kommandot efter en guvernör, och den faktiska makten som viceguvernören innehar varierar mycket från delstat till delstat.

Viceguvernörer i olika länder[redigera | redigera wikitext]

Australien[redigera | redigera wikitext]

Delstaterna i Australien har viceguvernörer utan egen makt knuten till titeln, men träder in i delstatens guvernörs ställe när guvernören inte är i tjänst. I flera delstater är ordföranden för delstatens högsta domstol även viceguvernör, exempelvis New South Wales och Victoria.

Guernsey[redigera | redigera wikitext]

Guernsey har drottningens högsta befallningshavare titeln viceguvernör och fungerar de facto som statschef.

Indien[redigera | redigera wikitext]

Den högsta positionen i indiska unionsterritorier har titeln viceguvernör, medan den högsta positionen i delstaterna är guvernör.

Isle of Man[redigera | redigera wikitext]

Isle of Man är viceguvernören representant för Lord of Mann, nämligen drottning Elizabeth II. Viceguvernören är ofta en tidigare diplomat eller hög militär. Ingen infödd manxbo har någonsin varit viceguvernör av Isle of Man.

Jersey[redigera | redigera wikitext]

Jersey har drottningens högsta befallningshavare titeln viceguvernör och fungerar de facto som statschef.

Kanada[redigera | redigera wikitext]

Tjänstetecken för en kanadensisk viceguvernör.

I Kanada har monarkens representant i provinserna titeln viceguvernör (Lieutenant Governor), medan hennes ställföreträdare för hela Kanada har titeln generalguvernör. Viceguvernörerna utses av generalguvernören på förslag från Kanadas premiärminister.

Viceguvernörernas funktion i provinserna motsvarar generalguvernörens vicekungliga roll för hela landet, dvs de utser provinsens regeringschef baserat på politiska styrkeförhållanden i den folkvalda provinsförsamlingen, ger kunglig sanktion till lagförslag och utför andra representativa och ceremoniella uppgifter.

Samväldesländer[redigera | redigera wikitext]

I flera samväldesländer är viceguvernören vice statschef.

USA[redigera | redigera wikitext]

De flesta amerikanska delstater och territorier har en viceguvernör som står näst i rang till guvernören och träder in i guvernörens ställe om guvernören tillfälligt eller permanent blir oförmögen att utöva sin tjänst (motsvarande USA:s president och vicepresident på federal nivå). Varje delstat är själv suverän att besluta om detta.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia. Se även sidor som den sidan länkar till.