Viceguvernör

Från Wikipedia

Viceguvernör är en titel för en hög statlig ämbetsman som, typiskt sett, konstitutionellt står näst i rang efter en guvernör. Det är en titel som används på olika sätt i olika länder och delar av länder, varför en närmare generell definition inte låter sig göras.

Titeln viceguvernör är vanlig flera i engelsktalande länder (lieutenant governor eller lieutenant-governor).

I USA är en viceguvernör vanligtvis folkvald liksom guvernören, den faktiska makten som viceguvernören innehar varierar mycket från delstat till delstat.

Viceguvernörer i olika länder[redigera | redigera wikitext]

Australien[redigera | redigera wikitext]

Delstaterna i Australien har viceguvernörer utan egen makt knuten till titeln, men träder in i delstatens guvernörs ställe när guvernören inte är i tjänst. I flera delstater är ordföranden för delstatens högsta domstol även viceguvernör, exempelvis New South Wales och Victoria.

Guernsey[redigera | redigera wikitext]

Guernsey har drottningens högsta befallningshavare titeln viceguvernör och fungerar de facto som statschef.

Indien[redigera | redigera wikitext]

Den högsta positionen i indiska unionsterritorier har titeln viceguvernör, medan den högsta positionen i delstaterna är guvernör.

Isle of Man[redigera | redigera wikitext]

Isle of Man är viceguvernören representant för Lord of Mann, nämligen kung Charles III. Viceguvernören är ofta en tidigare diplomat eller hög militär. Ingen infödd manxbo har någonsin varit viceguvernör av Isle of Man.

Jersey[redigera | redigera wikitext]

Jersey har drottningens högsta befallningshavare titeln viceguvernör och fungerar de facto som statschef.

Kanada[redigera | redigera wikitext]

Tjänstetecken för en kanadensisk viceguvernör.

I Kanada har monarkens representant i provinserna titeln viceguvernör (Lieutenant Governor), medan dennes ställföreträdare för hela Kanada har titeln generalguvernör. Viceguvernörerna utses av generalguvernören på förslag från Kanadas premiärminister.[1]

Viceguvernörernas funktion i provinserna motsvarar generalguvernörens vicekungliga roll för hela landet, dvs de utser provinsens premiärminister (regeringschef) baserat på politiska styrkeförhållanden i den folkvalda provinsförsamlingen, ger kunglig sanktion till lagförslag och utför andra representativa och ceremoniella uppgifter.[1]

Samväldesländer[redigera | redigera wikitext]

I flera samväldesländer är viceguvernören vice statschef.

USA[redigera | redigera wikitext]

Sigill för Texas viceguvernör

De flesta amerikanska delstatsstyren har en viceguvernör som står näst i rang till guvernören och träder in i guvernörens ställe om guvernören tillfälligt eller permanent blir oförmögen att utöva sin tjänst, dvs motsvarande förhållande som råder mellan USA:s president och vicepresidenten i den federala statsmakten.[2]

Varje delstat beslutar själva om förekomsten av ett viceguvernörsämbete i sin delstatskonstitution och vilka uppgifter en sådan i så fall har.[2]

I delstaterna Arizona, Maine, New Hampshire, Oregon och Wyoming finns ingen viceguvernör.[2]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] ”Lieutenant-Governor” (på engelska). www.thecanadianencyclopedia.ca. The Canadian Encyclopedia. https://thecanadianencyclopedia.ca/en/article/lieutenant-governor. Läst 6 januari 2022. 
  2. ^ [a b c] ”The Book of the States” (på engelska). 2020 Edition, Volume 52. The Council of State Governments. 2020. sid. 141-147. https://issuu.com/csg.publications/docs/bos_2020_web. Läst 6 januari 2022. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]