Video on Demand

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Video-on-demand)
Hoppa till: navigering, sök

Video on Demand, förkortat VoD, ("Video på begäran") innebär att man distribuerar filmer/TV-program till tittare via någon form av nätverk i det ögonblick tittaren vill se. VoD kan förekomma i Kabel-TV, IPTV eller via en dator med internet. Det kan också förekomma via parabol genom en så kallad hybridbox - en digitalbox för satellitsändningar med ingång för bredbandssignal.

Tekniskt innebär VoD att filmerna/TV-programmen lagras på en server hos operatören och när tittaren beställer filmen/TV-programmet sker först eventuella betalningstransaktioner och därefter börjar filmen/TV-programmet spelas upp hos tittaren. I äkta VoD-system kan tittaren trycka paus samt spola fram och åter under uppspelningen av filmen/TV-programmet.

Några exempel på svenska on Demand-tjänster är SVT Play, TV4 Play, Headweb, SF Anytime, Filmnet, Film2home, Viaplay och Voddler.

En närbesläktad teknik kallas "near VoD" och innebär att en TV-operatör sänder ut samma film/TV-program på ett antal kanaler med viss förskjutning så att tittaren kan börja se på filmen nästan när som helst.

Pay-per-view innebär att man betalar för tidsbegränsad visning av en enskild film eller ett enskilt TV-program, till skillnad mot abonnemang.

Se även[redigera | redigera wikitext]