Kabel-TV

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Kabel-TV är television som mottages på en punkt, en huvudcentral och därefter vidaresänder signalerna till en mängd hushåll. Varje kabelnät består, som namnet antyder, av kablar, som installeras i marken och i fastigheter. TV-signalerna distribueras från sändaren till mottagaren genom kabeln.

Nätets struktur[redigera | redigera wikitext]

Ett kabel-TV-nät består oftast dels av ett stamnät, dels av ett nät från centralen till hushållen. Stamnätet är kablar som är nedgrävda i marken och som går till centraler i närheten av de aktuella fastigheterna. Från centralerna går det sedan kabel till dessa.

Kabelnät i fastigheter kan vara konstruerade på två sätt: som stjärnnät eller kaskadnät. I ett stjärnnät går det en separat kabel till varje lägenhet. I ett kaskadnät går en kabel runt i fastigheten med en liten avstickare in till respektive lägenhet.

Samma kablar kan användas till såväl analog som digital-TV-distribution och också för till exempel internetanslutning. Centralen, varifrån kabelnäten utgår, behöver dock byggas om för digital distribution. Om interaktivitet (till exempel för pay-per-view eller internetanslutning) ska vara möjlig via kabelnäten krävs förstärkare för signaler i koaxialkablarna inte bara från operatör till abonnent, utan också från abonnent till operatör.

Kabel-TV i världen[redigera | redigera wikitext]

Finland[redigera | redigera wikitext]

I Finland finns det en mängd kabel-TV-nät, kanske allra flest i Svenska Österbotten och på Åland (se artikeln om Rikssvensk TV i Finland). Dessa förhållandevis små nät drivs oftast i form av ett centralantennandelslag. Några exempel på sådana kabel-TV-nät:

Bland de kabel-TV-nät som drivs i andra bolagsformer (exempelvis aktiebolag) finns följande:

Sverige[redigera | redigera wikitext]

De första kabel-TV-sändningarna startades av Informations-TV AB i kvarteret Kronprinsen i Malmö 1961. De sände egenproducerade program och från 1981 vidaresändning av satellitsändningar, med början med den sovjetiska kanalen Horizont. Det blev en hel del diskussion huruvida detta var lagligt eller inte.

Under 1970- och 80-talen startades några andra nät på olika orter i landet, ibland som tillfällig försöksverksamhet. Televerket sände i egna nät från år 1983 under namnet Televerket kabel-TV. Den 1 januari 1986 trädde Lag om lokala kabelsändningar (SFS 1985:677) i kraft, vilket möjliggjorde permanenta sändningar. Vid den tiden fanns omkring 40 nät med 100 000 bostäder anslutna. Televerkets kabel-TV, numera Com Hem, har hela tiden varit den dominerande distributören med ca 75% av kabel-TV marknaden. Bland övriga distributörer kan nämnas Tele2Vision, Canal Digital och Sappa.

USA[redigera | redigera wikitext]

Kabel-TV blev tillgängligt i USA 1948, och prenumeration blev möjlig från 1949.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Turun Kaapelitelevisio Telia-Soneralle”. TS-Yhtymä. 27 april 2011. http://www.ts.fi/uutiset/talous/216210/Turun+Kaapelitelevisio+TeliaSoneralle. Läst 9 oktober 2012. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Svenska Kabel-TV-föreningen