Vikt

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Viktsats
Tyngdlyftare lyfter vikter

Vikt har två betydelser, en inom mättekniken samt en som fysikalisk storhet.

Föremålet vikt[redigera | redigera wikitext]

En vikt är ett föremål med viss, noggrant uppmätt, mängd materia, massa. Noggrant kalibrerade vikter används främst vid vägning med balansvågar och vid kontroll av vågar. Kända vikter kommer också till användning vid exempelvis tyngdlyftning eller vid barlastning av fordon eller farkoster till rätt tomvikt, tyngdpunkt och rotationströghetsmoment.

Fysikalisk storhet[redigera | redigera wikitext]

I dagligt tal har vikt också betydelsen av ett mått för den ansträngning som behövs för att lyfta eller bära något föremål, ofta uttryckt i kilogram eller andra enheter för massa. Officiellt är ordet vikt synonymt med massa, men används även om tyngd. Det används mest i svensk författningstext och motsvarande, i sammanhang som tjänstevikt för fordon. I denna tekniska betydelse ska vikt inte förväxlas med begreppet tyngd, som är en kraft med enheten newton. För att erhålla tyngden (det vill säga jordens dragningskraft) för en massa skall man - om den är på eller nära jordytan - multiplicera massan med tyngdaccelerationen vars ungefärliga värde är 9,8 m/s². En person på månen har mycket mindre tyngd än på jorden (ca en sjättedel), men har samma vikt (i betydelsen massa) i kilogram.

Eftersom det dagliga språkbruket inte tydligt skiljer mellan vikt och tyngd och eftersom etymologiskt besläktade ord i andra språk som engelska weight och tyska Gewicht används för tyngd, rekommenderar SIS Standardiseringsgrupp att undvika ordet vikt.[1]

Gamla tiders vikter[redigera | redigera wikitext]

Förr skiljde man mellan lätt vikt (förväxla ej med lättvikt i idrottsammanhang) och svår vikt. (Svår är härvid en germanism; schwer på tyska betyder tung.)

Med lätt vikt menades detsamma som stapelstadsvikt,a) som var ett viktslag i grov metallvikt, som i övrigt indelades i upstadsvikt,b)  bergsvikt och tackjärnsvikt.c) 

Med svår vikt menades detsamma som viktualievikt.
–––––––––––––––––––
a) Se Stapelstad
b) Se Uppstad
c) Se Tackjärn

Källor[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Standardiseringsgruppen, STG (2000). Storheter och enheter - SI måttenheter. Stockholm: Standardiseringen i Sverige. ISBN 91-7162-516-X