Viktoriakorset

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök


Victoriakorset
Victoria Cross Medal Ribbon & Bar.png

Victoria Cross (Canada) ribbon bar.png
Framsida av korset. Släpspänne: 32 mm, karmosinröd (blått släpspänne för marina utmärkelser 1856–1918).
Utdelad av: Brittiska imperiet/Samväldet
Typ Militär utmärkelse
Behörighet Viss militär och allierad personal tillhörande brittiska imperiet/samväldet. (Behörigten har varierat över tid.)
För "... mest framstående tapperhet, eller viss djärv eller framträdande modig handling eller självuppoffring, eller extrem uppoffring till tjänst i närvaro av fienden."[1]
Beskrivning Brons mantuanskt kors med överlagd krona och lejon, och motto: 'För tapperhet'
Statistik
Först utdelad 1856
Senast utdelad postumt till korpral James Ashworth år 2013
Totalt utdelade 1 356
Särskilt utdelade 1 353
Företräde
Närmast (högre) Ingen
Likvärdig Georgskorset (för civil tapperhet eller militär strid i icke närvaro av fiende)[1]
Närmast (lägre) Distinguished Service Order, Conspicuous Gallantry Cross, George Medal[1]

Viktoriakorset (VC) (engelska: Victoria Cross) är den högsta utmärkelse för tapperhet, som en brittisk soldat (oavsett grad) kan erhålla. Den kan också tilldelas civila, som är under militärt befäl. Det är även den högsta medalj som utdelas inom det brittiska utmärkelsesystemet. En person, som erhållit Viktoriakorset har i officiella sammanhang bokstäverna VC efter sitt namn.

Viktoriakorset, som är gjutet i brons är 3,5 cm brett och bärs i ett 3,8 cm brett högrött band. Korset är enligt uppgift tillverkat av metall från två kinesiska kanoner, som erövrades från ryssarna vid Sevastopol[källa behövs] – vissa historiker betvivlar att kanonerna varit vid Sevastopol.

Mottagare[redigera | redigera wikitext]

Korset utdelades första gången 29 januari 1856 av drottning Viktoria för tapperhet under Krimkriget 1854-55. Utmärkelsen har utdelats sammanlagt 1 356 gånger. Sedan andra världskrigets slut har den utdelats endast 13 gånger: fyra i Koreakriget, en i Indones-malaysiska-konfrontationen 1965, fyra till australiensare i Vietnamkriget, två under Falklandskriget 1982, en i Irakkriget 2004, och en i Afghanistankriget 2006. Viktoriakorset för Nya Zeeland har utdelats en gång, vilket förvärvades i Afghanistan 2004 men utdelades 2007. Viktoriakorset för Australien har utdelats en gång, vilket förvärvades i Afghanistan 2008 men utdelades 2009.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c] ”Military Honours and Awards”. Defence Internet. UK Ministry of Defence. http://www.operations.mod.uk/honours/honours.htm. Läst 22 januari 2010.