Virgil Earp

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Virgil Earp
Virgil Walter Earp.
Född18 juli 1843
Hartford, Kentucky, USA
Död19 oktober 1905 (62 år)
Goldfield, Nevada, USA
NationalitetAmerikan
Yrke/uppdragUnionsoldat, konstapel, vice marshal för Arizona Territory, marshal, bonde, järnvägskonstruktör, diligenskusk, sångare, brevbärare, malmletare, salong-keeper
Känd förVice marshal, Tombstone, Arizona, och revolverstriden vid O.K. Corral
MakaMagdalena Rysdam
Rosella Dragoo
Alvira "Allie" Earp (sambo)
BarnNellie
FöräldrarNicholas Earp, Virginia Ann Cooksey

Virgil Walter Earp, född 18 juli 1843 i Hartford, Kentucky, död 19 oktober 1905 i Goldfield, Nevada, son till Nicholas Earp och Virginia Ann Cooksey, gift med Magdalena C. "Ellen" Rysdam 21 september 1861-24 juni 1865, Rosella Dragoo 28 maj 1870 i Lamar, Missouri -1873 då han lämnade henne, Alvira "Allie" Packingham Sullivan omkring 1874 fram till sin död, far till Nellie Jane. Dog i lunginflammation.

Arbetade som marshal och sheriff i många delstater och deltog i revolverstriden vid O.K. Corral i egenskap av marshal. Andra yrken han prövade på var bland andra lantbrukare, brevbärare, diligenskusk samt soldat i amerikanska inbördeskriget.

Ett kringflackande liv[redigera | redigera wikitext]

Fram till Virgils födelse[redigera | redigera wikitext]

Virgils far, Nicholas Earp, flyttade med sin far och dennes familj till Kentucky, där han gifte sig två gånger. Först med Abigail Storm 1836 och, när hon dött, med Virginia Ann Cooksey 1840 i Hartford, Kentucky. Första äktenskapet resulterade i sonen Newton och dottern Mariah, den senare dog kort efter födseln. Virginia födde 1841 sonen James och två år senare sin andre son, Virgil.

Barn- och ungdomsåren[redigera | redigera wikitext]

Snart var det dags att flytta igen, farfar Walter med familj och Nicholas med frun Virginia och tre barn bosatte sig i Monmouth, Illinois. Där föddes Wyatt 1848 men redan 1850 flyttade de vidare till Pella i Iowa. Den här gången stannade familjen längre än fem år. Här föddes Morgan 1851, Warren 1855, Adelia 1861 samt ytterligare två döttrar, Virginia och Martha som dog som barn. Samma år som Adelia föddes bröt Amerikanska inbördeskriget ut.

Krig och äktenskap[redigera | redigera wikitext]

Virgil var då 17 år och gifte sig i hemlighet med Magdalena C. "Ellen" Rysdam 21 september 1861. Hon var då 15 år och bådas familjer blev rasande när de fick reda på det. Den 26 juli 1862 tog han så värvning i armén och stred i inbördeskriget på Nordstaternas sida, tillsammans med sina äldre bröder Newton och James. Den senare blev dock snart allvarligt sårad och återvände därför till familjen, skadad för livet. Medan Virgil och Newton fortfarande var ute i kriget flyttade deras föräldrar och syskon vidare till Colton i Kalifornien 1864. Ett rykte nådde Ellen om att hennes make Virgil dödats och hon flyttade därför med deras dotter Nellie Jane, som han inte kände till, till Oregon där hon gifte om sig. Ryktet var inte sant utan den 24 juni 1865 kom han hem till Pella oskadd. Han trodde, då han inte kunde finna henne, att hustrun dött under hans långa bortavaro så han tog sitt pick och pack och flyttade efter sina föräldrar och syskon till Colton.

Föräldrar, syskon och en ny fru[redigera | redigera wikitext]

Tillsammans flyttade de 1868 till Lamar, Missouri men nästan genast flyttade de till Wyoming där de stannade en kort tid för att sen återvända till Lamar. Under tiden i Wyoming arbetade han och Wyatt med byggandet av järnvägen. Tillbaka i Lamar gifte han om sig, 28 maj 1870, med Rosella Dragoo som då var 17 år gammal. Man vet inte mycket mer om detta äktenskap än att han lämnade henne tre år senare.

Ännu en fru[redigera | redigera wikitext]

Efter någon tid träffade han Alvira "Allie" Packingham Sullivan i Council Bluffs, Iowa och de flyttade snart till Prescott, Arizona. De var troligtvis gifta omkring år 1874. Man har dock inte funnit något officiellt papper på att de verkligen var gifta. De höll ihop fram till hans död. 1879 kom Morgan, Wyatt och Wyatts vän Doc Holliday till Prescott och gemensamt flyttade de till Tombstone i Arizona, som Virgil hade hört var en stad i uppåtgående tack vare silverfynd där.

En lagens man[redigera | redigera wikitext]

I fars och farfars fotspår[redigera | redigera wikitext]

Virgils farfar Walter hade under tiden de bodde i Monmouth, Illinois verkat som fredsdomare och hans far Nicholas skulle så småningom åter bosätta sig med sin fru i Colton, i södra Kalifornien där han tjänstgjorde i den lokala civilrättsdomstolen (County Court) fram till sin död. Ett tag på 1870-talet arbetade brodern Wyatt inom uppehållandet av lagen i Lamar och 1877 till 1879 gjorde Virgil detsamma i Prescott. Även Morgan arbetade inom polisen. Att det gick i släkten att arbeta för lag och ordning kan man gott påstå.

Marshal i Tombstone[redigera | redigera wikitext]

Den 30 oktober 1880 blev Virgil utsedd till tillförordnad marshal för staden Tombstone, Arizona och sedan vald till dess ordinarie marshal 18 juni 1881 till 29 oktober samma år. Det var tre dagar efter revolverstriden vid O.K. Corral som han och hans två vice marshal Wyatt och Morgan, sa upp sig eftersom de varit med att döda tre och skada två män vid O.K. Corral. Under revolverstriden blev både Virgil och Morgan skadade, Virgil i benet. 28 december 1881 råkade han ut för ett bakhåll mitt inne i staden och blev då skjuten i armen så illa att den blev obrukbar för resten av hans liv.

Karriären fortsatte[redigera | redigera wikitext]

Så småningom blev Virgil den förste marshalen i Colton, Kalifornien. Han blev senare nominerad till Republikanska partiets sheriff-kandidat i Yavapai County, Arizona 1900 men fullföljde aldrig sin kandidatur på grund av dålig hälsa. Istället flyttade han till Goldfield i Nevada där han arbetade som sheriff fram till 19 oktober 1905, då han dog i lunginflammation.

Familjelivet fortsatte[redigera | redigera wikitext]

1888 fick han kännedom om sin och Ellens dotter Nellie Jane och de hann träffas innan han dog. Ellen dog 3 maj 1910. Allie som var sex år yngre än Virgil, levde ända till 1947 då hon dog i Los Angeles County, Kalifornien.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]