Visma

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Visma är en IT-koncern som levererar programvara, outsourcingtjänster, inköpslösningar, betalningstjänster, butiksdatalösningar samt IT-relaterad utvecklings- och konsultverksamhet. Visma har 240 000 kunder i norra Europa. Koncernen har 9 000 anställda och hade 2014 en omsättning på 7 100 miljoner norska kronor.

Visma skapades 1996 i Norge, när företagen Multisoft, SpecTec och Dovre Informasjonssystemer gick samman. I dag samlas koncernens verksamhet i flera verksamhetsområden: Visma Spcs, Visma BPO Accounting and Payroll, Visma Software, Visma Advantage, Visma Commerce Solutions, Visma Retail och Visma Projects and Consulting. Det mest kända Vismabolaget i Sverige är Visma Spcs som utvecklar och säljer bokföringsprogram och tjänster för småföretag, redovisningsbyråer och skolor.

Huvudkontoret ligger på Skøyen i Oslo, och Visma har sammanlagt 100 kontor i Norge, Sverige, Danmark, Finland, Holland, England, Irland, Rumänien och Lettland. Dessutom har Visma 1 100 återförsäljare i Norden och distribution genom partners i flera europeiska länder.

Hösten 2010 köpte den amerikanska investeringsfonden Kohlberg Kravis Roberts (KKR) majoriteten av aktierna i Visma från brittiska HgCapital.

Sponsring[redigera | redigera wikitext]

I 2018, skrev Visma ett femårigt sponsoravtal med det nederländska professionella cykellaget Team LottoNL-Jumbo, som är ett av lagen som ingår i UCI World Tour. Efter att det det nederländska lotteriet avslutat sitt sponsoravtal så kommer Visma vara en av lagets två namnsponsorer. Laget kommer därför inleda cykelsäsongen 2019 under det nya namnet Team Jumbo-Visma.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]