von Schoultz

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

von Schoultz är en släkt med flera förgreningar. Mest bekant är kanske den gren som 1840 introducerades som adlig på Finlands riddarhus.[1] Den svenska släktgrenen är inte adlad i Sverige och inte introducerad på svenska riddarhuset. Den räknas därför som ointroducerad adel.[2]

Släkten von Schoultz kommer ursprungligen från Litauen-Polen, eller möjligen från Livland. Stamfader för de svenska och finländska grenarna är den polskfödde officeren Johan Schultz (1688-1751) som anslöt sig till Karl XII armé 1704. Efter stora nordiska krigets slut 1719 bosätter han sig i Stockholm. Johan Schultz kallar sig Johan von Schultz från cirka 1740. Hans söner ändrar stavningen till von Schoultz under senare delen av 1700-talet.

Johan Schultz gifter sig 1719 med Johanna Wulf, dotter till en rådman i Stockholm och dennes polskfödda hustru. De får fem barn: Agneta, Martin, Johan, Fredrik och Samuel. Den svenska släktgrenen är ättlingar till Johan, de finländska grenarna stammar från Fredrik. Martins och Samuels släktgrenar är utgångna på manssidan.

I maj 2016 uppgavs 54 personer med namnet von Schoultz som bosatta i Sverige[3] och 43 personer som bosatta i Finland.[4] Namnet förekommerockså utan adelsprefix. Det var samma tid 219 personer i Sverige[3] och 47 personer i Finland[4] med efternamnet Schoultz.

Personer med efternamnet von Schoultz eller Schoultz[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Schoultz, von, svensk-finsk släkt, i Nordisk familjebok, 2:a upplagan (1916)
  2. ^ Ointroducerad adels kalender, 2015.
  3. ^ [a b] Sök på namn. Hur många heter...? Statistiska centralbyrån
  4. ^ [a b] Namntjänst, Befolkningsregistercentralen