Vuxenjulkalender

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

En vuxenjulkalender är en tv-serie bestående av 24 avsnitt som sänds 124 december och som riktar sig speciellt till vuxna tittare.

Programformatet introducerades 1990 av danska reklamfinansierade kanalen TV 2 efter att julkalendern för barn i Danmarks Radio hade varit en succé i nästan 30 år. Det första exemplet var den satiriska Jul i den gamle trædemølle (jul i den gamla trampkvarnen) med skådespelarna Søs Egelind, Peter Schrøder, Kirsten Lehfeldt och Poul Glargaard, skriven av Lars Knutzon och Carin Andersen, som blev en stor framgång.

Under de följande åren fortsatte TV 2 med att producera nya vuxenjulkalendrar, som normalt kännetecknades av humor med ordlekar och dräpande kommentarer, enligt mönster från sit-com-genren. En litet annorlunda variant av vuxenjulkalender var The Julekalender med komikertrion De Nattergale (Viggo Sommer, Uffe Rørbæk Madsen och Carsten Knudsen), som med sin blandning av engelska, tyska och danska samt jysk dialekt gav många nyskapande språkliga konstruktioner. En finsk bearbetning, The Joulukalenteri, producerades 1997 av MTV3 och sändes i repris 1998.

2001 hoppade Danmarks Radio omsider med på vagnen, och sedan dess har de bland annat visat Anders Matthesens Jul på Vesterbro.

Tv-julkalendrar brukar vara dyra att producera, eftersom det ju skall vara 24 avsnitt, vardera av minst 15 minuters längd. Därför väljer stationerna också med jämna mellanrum att återutsända de serier som haft störst framgång.

Vuxenjulkalendrar i danska TV 2[redigera | redigera wikitext]

Vuxenjulkalendrar i Danmarks Radio[redigera | redigera wikitext]

Vuxenjulkalendrar i finska MTV3[redigera | redigera wikitext]

  • 1997: The Joulukalenteri
  • 1998: The Joulukalenteri (repris från 1997)