Wapedia

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Wapedia är ett projekt som gör Wikipedias artiklar tillgängliga via WAP.[1]Tjänsten, som är oberoende av Wikimedia Foundation, startades 2004 av Florian Amrhein och drivs av det amerikanska företaget Taptu, med säte i Cambridge, Storbritannien. Tjänsten blev 28 februari 2005 tillgänglig på svenska efter att gränssnittet hade översatts och 2011 fanns tjänsten tillgänglig på 34 språk.

Vanligen är artiklar på Wikipedia för omfattande för att kunna visas tillfredsställande på små mobilskärmar. Därför delas stora artiklar upp i mindre bitar, bilder skalas ner och navigationshjälpmedlen saknas. Wapedia använder en egen sökmotor i stället för Wikipedias och det är inte möjligt att redigera wikipedia-sidor via Wapedia.

Till skillnad mot andra mobila anpassningar av Wikipedia, stoppar Wapedia in annonser i Wikipediaartiklarna, antingen i HTML eller i applikationen.

Wapedia finns för över 100 av Wikipedias språk, däribland alla som kan visa upp minst 1000 artiklar, och ytterligare några utvalda.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Källor och fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [|Alleman, Andrew] (2007-01-03). ”Organizations Launch .mobi Web Sites” (på engelska). DomainNameWire.com. http://domainnamewire.com/2007/01/03/organizations-launch-mobi-web-sites/. Läst 18 maj 2011. (engelska)