Mobil webbplats

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

En mobil hemsida, eller mobil webbplats, är en hemsida som är optimerad i både layout och innehåll för användning via en mobil enhet till exempel smartphone med komplett webbläsare. En annan anledning till att skaffa en mobil hemsida är att många så kallade "smarta telefoner" med webbläsare inte kan läsa flash-filer, varför en mobilanpassad version av hemsidan kan vara viktig för hemsideägaren eftersom en mobil användare inte kommer att kunna visa en ordinarie hemsida med Flash på ett bra sätt.

Teknik[redigera | redigera wikitext]

Den vanligaste tekniska lösningen är att hemsideägaren skapar en mobilversion av den ordinarie hemsidan, men istället för att ersätta den ordinarie hemsidan så placeras en javascriptkod i huvudet på sidan som läser av vilken typ av enhet sidan öppnas ifrån. Öppnas sidan från en mobil enhet visas den mobila versionen av hemsidan och tvärtom.

Google föreslår att en mobilanpassad hemsida är kodad i XHTML, WML, eller CHTML[1] som är mest gångbart i mobila enheter.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”How do I create a mobile webpage?” (på engelska). Google. http://adwords.google.com/support/aw/bin/answer.py?hl=en&answer=29489. Läst 29 april 2011.