Websocket

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Websocket är en teknik som möjliggör full-duplex tvåvägskommunikationskanaler över en Transmission Control Protocol (TCP) socket. Den är främst utformad för att implementeras i webbläsare och webbservrar, men kan användas av vilken klient- eller serverapplikation som helst. Websocket-API:t är standardiserat av W3C och Websocket-protokollet är standardiserat av IETF som RFC 6455.[1] Eftersom vanliga TCP-förbindelser över andra portnummer än 80 ofta blockeras av systemadministratörer, kan Websocket användas för att kringgå dessa begränsningar och göra applikationer med samma funktionalitet.

På klientsidan har Websocket implementerats i Firefox 4, Google Chrome 4, Opera 11 och Safari 5, samt i den mobila Safari-webbläsaren från och med IOS 4.2.[2]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ RFC 6455
  2. ^ Katie Marsal (23 november 2010). ”Apple adds accelerometer, WebSockets support to Safari in iOS 4.2”. AppleInsider.com. http://www.appleinsider.com/articles/10/11/23/apple_adds_accelerometer_websockets_support_to_safari_in_ios_4_2.html. Läst 9 maj 2011.