Westley Allan Dodd

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Westley Allan Dodd, född 3 juli 1961 i Toppenish, Washington, död 5 januari 1993 i Walla Walla, Washington var en amerikansk seriemördare och sexualbrottsling. Han är känd som den ondaste mördaren i historien på grund av hans böjelse för att våldta, tortera och slutligen döda barn.

Uppväxt[redigera | redigera wikitext]

Till skillnad från de flesta seriemördare hävdade Dodd att han under sin uppväxt inte på något sätt varit utsatt för sexuella övergrepp, dock att hans far var våldsam och att han fick bevittna flera bråk mellan sin far och mor samt att fadern vid ett tillfälle försökt begå självmord. Trots detta har han i en dagbok som The Seattle Times tagit del av beskrivit sin uppväxt som lycklig i en välbärgad och välfungerande familj.

Morden[redigera | redigera wikitext]

Redan i tonåren började Dodd att förgripa sig på barn. Hans första offer var hans egen kusin. Hans offer som enligt utsago skall vara ca 50st till antalet var i åldrarna 2-12 år. Hans sexuella fantasier skenade våldsamt under tonåren och som vuxen började han fantisera om att skära bort könsorganen på sina offer. Han mördade bröderna Cole och William Neer, 11 och 10 år gamla under hösten 1989 och torterade, våldtog och mördade 4-årige Lee Iseli.

I november 1989 försökte han kidnappa en 6-årig pojke utanför en biograf i staden Camas i delstaten Washington men blev upptäckt, jagad och nedtacklad av barnets mammas pojkvän. Han greps på platsen av polisen i Camas och utredningen om Dodd påbörjades. Vid den följande husrannsakan fann poliserna en av Dodd byggd sträckbänk som vid tidpunkten inte hade hunnit användas.

Rättegång och dom[redigera | redigera wikitext]

Under rättegången visade Dodd ingen som helst ånger för de mord han begått och han förespråkade själv att han skulle dömas till döden eftersom, citat från rättegången "Jag måste dömas till döden eftersom om jag får en möjlighet att rymma så kommer jag göra det, och om jag rymmer så lovar jag att jag kommer att döda vakterna om jag måste, sen skulle jag våldta och njuta av det." Han uttalade också att han omedelbart skulle återgå till att våldta, tortera och döda barn om han kunde.

Westley Allan Dodd dömdes 1990 till döden och fick då valet mellan att dö genom giftinjektion eller hängning. Dodd valde att hängas eftersom "det var så Lee Iseli dog". Dodd krävde dessutom att hans avrättning skulle sändas i TV men den begäran avslogs. Westley Allen Dodd är den första att avrättas genom hängning i USA sedan 1965.