Wikipedia:Återställ, blockera, glöm bort

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Mata inte trollen

Det lättaste sättet att mota bort verkliga internettroll är - efter att lugnt och noggrant ha övertygat sig om att användaren verkligen är ett troll - metoden återställ, blockera, glöm bort istället för att anklaga och diskutera med användaren i fråga. Troll är konfliktbenägna användare som skriver provokativa, meningslösa eller annars icke-konstruktiva diskussionsinlägg, exempelvis personangrepp, i syfte att få reaktion från andra och orsaka konflikter snarare än att bidra till Wikipedias kvalitet. Trollen på Wikipedia är emellertid få. Man bör alltid utgå från att andra användare har goda avsikter, och lägga fokus på sakfrågor istället för användares beteende.

Ett farligt sätt att hantera internettroll och andra konflikter är lösa trollanklagelser och BIK-hot utan att man leder det i bevis. Sådant kan ge upphov till långvariga konflikter mellan seriösa användare. Att bemöta misstänkta troll med personangrepp, svordomar, irritation och långa diskussioner kan förvärra beteendet. Ordet troll har karaktär av personangrepp och bör undvikas.

Trollning ska inte sammanblandas med andra destruktiva beteenden såsom redigeringskrig, marionettanvändande, klotter och vandalism. Att bemöta icketrollande användare som troll kan skapa rättshaverister. Det effektivaste sättet att bemöta användare som går in i redigeringskrig eller inte respekterar konsensus är att leta rätt på nya källor som visar att de har fel. Källor kan vara mer övertygande än att hänvisa till konsensus.

Troll kan fördjupa andra pågående konflikter, vilket kan leda till att seriösa användare överger Wikipedia. Troll använder inte sällan marionettkonton, vilket kan kontrolleras genom Begäran om IP-kontroll. Notera att även IP-kontroll mot oskyldiga användare kan skapa onödiga konflikter. Marionetter som inte är troll gör sällan särskilt stor skada.

Troll lever på uppmärksamhet. Allt man skriver som uppmärksammar dem, i synnerhet personlig kritik, gör bara att de blir triggade att fortsätta. Effektivaste sättet att få stopp på troll är i allmänhet att inte ge något svar, utan återställa, blockera och glömma användaren.

Därför: då uppenbara trollerier förekommer, återställ sidan, blockera användaren och glöm bort händelsen. Lägg inte in "den här användaren är en misstänkt marionett" på användardiskussionen, kategorisera inte och lägg inte in några klottermallar, skriv inget på Wikipedia:Begäran om åtgärder och för all del, argumentera inte i stil med "men kom ihåg att vi ska [hänvisning till den här sidan]" medan du diskuterar trollets handlingar. Alla dessa händelser är sådant som triggar trollet att skapa ytterligare konton och trollet kommer att fortsätta med detta tills det blir ignorerat.

I korthet: Mata inte trollen. Ge dem inte ens en brödsmula.

Se även[redigera | redigera wikitext]