Wikipedia:Dagens skandinaviska artikel/Bokmål/Vecka 45, 2013

Från Wikipedia
Fra venstre mot høyre: Konge, tårn, dronning, bonde, springer og løper

Sjakk er et brettspill for to spillere. Målet for hver spiller er å sette motstanderens konge «under angrep» på en slik måte at motstanderen ikke har noe lovlig trekk. Kongen er da «sjakk matt». Sjakk er et av verdens mest populære spill og spilles av millioner av mennesker hjemme, i klubber, på internett og i turneringer.

Sjakk antas å ha oppstått i Asia før år 600. Det er usikkert hvor i Asia sjakk oppstod, men mulige steder er Kina, India og Persia. Sjakk kom via araberne til Europa, og dagens spilleregler antas å ha oppstått i Spania på slutten av 1400-tallet. På 1800-tallet ble sjakk som konkurranseform utviklet, og Wilhelm Steinitz ble den første verdensmester i 1886. Etter andre verdenskrig har sjakk blitt dominert av spillere fra Øst-Europa og det tidligere Sovjetunionen, som Mikhail Botvinnik, Boris Spasskij, Anatolij Karpov og Garri Kasparov. Spillere som har utfordret det øst-europeiske hegemoniet er bl.a. Bobby Fischer fra USA, regjerende verdensmester Viswanathan Anand fra India og Magnus Carlsen fra Norge.

Fra 1950-tallet har datamaskiner blitt programmert til å kunne spille sjakk. Sjakkprogrammene har blitt stadig sterkere, og i 1997 ble Deep Blue den første maskinen som slo en regjerende verdensmester i sjakk i en match over flere partier. I dag finnes det sjakkprogram som er vesentlig sterkere enn verdens beste sjakkspillere. Les mer