Wikipedia:Dagens skandinaviska artikel/Dansk/Vecka 33, 2023

Från Wikipedia
Amerikanske tropper i Carentan.

Slaget om Carentan var et slag i 2. verdenskrig mellem luftbårne amerikanske styrker og tyske tropper under Operation Overlord. Slaget foregik mellem 10. og 14. juni 1944 ved byen Carentan i Frankrig.

Målet for de angribende amerikanske styrker var at opnå en sammensmeltning af de amerikanske brohoveder (Utah Beach og Omaha Beach) og etablering af en kontinuert forsvarslinje mod forventede tyske modangreb. Den forsvarende tyske styrke forsøgte at holde stand i byen længe nok til at forstærkninger på vej sydfra kunne nå at ankomme, forhindre eller forsinke sammenlægningen af brohovederne og forhindre den 1. amerikanske armé i at angribe i retning af Lessay-Périers, som ville afskære Cotentin-halvøen.

I det efterfølgende slag tiltvang 101. luftbårne division sig adgang over dæmningsvejen ind i Carentan 10. og 11. juni. Mangel på ammunition tvang de tyske styrker til at trække sig tilbage 12. juni. 17. SS-pansergrenaderdivision gennemførte et modangreb mod 101. luftbårne division 13. juni. Det gik godt i starten, men angrebet blev slået tilbage af Combat Command A (CCA) fra den amerikanske 2. pansrede divisionn. ► Læs mere