Hoppa till innehållet

Wikipedia:Kontrollera fakta

Från Wikipedia
Denna sida är museimärkt och hålls inte längre uppdaterad. Den behålls främst av historiska skäl.
Se eventuellt diskussionssidan för mer information.

För att Wikipedia ska vara tillförlitligt, är det nödvändigt att du kontrollerar fakta som du skriver här. Skriv inte saker enligt vad du tror, utan kolla upp så att du är säker (och lägg in källhänvisningar).

Att kontrollera fakta[redigera | redigera wikitext]

Att kontrollera fakta är en grundläggande del av att det som står på Wikipedia ska hänvisa till bra källor. Till och med när du tror att du vet någonting, måste du ange vilket material du har använt för att läsaren ska kunna kontrollera fakta och leta efter mer information. Under tiden du letar kan du kanske lära dig något nytt.

Att ta bort fakta[redigera | redigera wikitext]

Det här betyder också att du bör vara försiktig när du tar bort material som kan vara fakta. Det är inte alla som anger källor när de redigerar en sida, så när du funderar på att rensa bort något; undersök först om innehållet kan vara korrekt. Självklart bör du vara mycket restriktiv med att ta bort material som är bekräftat som korrekt. En encyklopedi är bland annat en organiserad samling av fakta, och därför är varje fakta värdefullt. Det kan vara bättre att sätta informationen i ett annat sammanhang. Det kan vara presentationen av informationen som är bristfällig. Om någon annan har skrivit in informationen, fanns det antagligen en orsak till det som inte ska förbises.

Det betyder inte att allt som alla användare lägger till måste bevaras, bara att information som är bekräftad som korrekt och relevant bör få vara kvar.

Andras redigeringar[redigera | redigera wikitext]

När andra redigerar det du har skrivit, kan det ibland vara nödvändigt att kontrollera att fakta inte har försvunnit eller tagits bort. Det kan vara så att den information du har angett inte har varit tillräckligt styrkt, eller att informationen inte förklarades tydligt nog. I vilket fall kan du tvingas återställa informationen - men se då till att informationen är presenterad på bästa sätt, för att undvika att informationen tas bort igen.