Wikipedia:Lägg inte in falsk information

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Wikipedia är en encyklopedi som alla kan redigera och det leder tyvärr ibland till missbruk. Falsk information läggs ibland in på Wikipedia i syfte att få läsarna att tro att informationen är korrekt, för att testa hur Wikipedia fungerar och om det klarar av att åtgärda klotter eller bara för att skoja.

Lägg inte in falsk information[redigera | redigera wikitext]

Var vänlig och testa inte Wikipedias möjligheter att upptäcka och avlägsna felaktigheter. Detta har gjorts tidigare med varierat resultat. De flesta bluffartiklarna och inbäddade felaktigheterna tas bort eller markeras för radering inom några timmar efter att de skapats/lagts till.

Det har testats, och bekräftats att det verkligen är möjligt att lägga in felaktigheter i Wikipedia, precis som att det är möjligt att lägga in skälls- och könsord. Det hänger samman med möjligheten att vara en encyklopedi som alla kan redigera. Falsk information eller bluffartiklar är helt enkelt en form av vandalism, även om det ibland är svårare att upptäcka. Upprepade gärningar av den typen kan därför komma att leda till blockering.

Om du är intresserad av hur korrekt Wikipedia är är en mer konstruktiv metod att försöka finna igen felaktiga påståenden som redan finns i Wikipedia och genom historiken kontrollera hur länge sedan det var som de lades till och därefter om möjligt rätta dem.

Verifierbarhet[redigera | redigera wikitext]

Ett krav på Wikipedia är att allt material på Wikipedia skall vara verifierbart och vara publicerat i trovärdiga källor. Om ett påstående bestrids ligger det på författaren att bevisa det som står i artikeln. Av den anledningen är det orimligt att försöka fortsätta med bluffen när informationen väl bestridits av någon som redigerar på Wikipedia, om inte allmänheten i stort utanför Wikipedia inte redan tror på det. Därtill, om en bluffmakare redan har lyckats med konststycket att lura allmänheten behöver bluffmakaren inte själv skapa artikelinformationen; någon annan kommer att göra det åt dem och agera nyttig idiot.

Bluffar kontra artikel om bluffar[redigera | redigera wikitext]

Wikipedia har artiklar om välkända bluffar och beskriver dem som bluffar, såsom exempelvis Piltdown-mannen, Kensingtonstenen, Hitlers dagböcker eller Fläktdöden. Detta är fullständigt väsensskilt från en artikel som presenterar en bluff som att den vore baserad på fakta.

Som ett exempel skulle det vara en bluff om en text, utan ytterligare utveckling, ser ut som följer:

Enligt ett flertal vittnen var flera av trädets rötter tillplattade och satt hårt runt [Kensington]stenen. Öhmans tioårige son noterade några märken på stenen, och Öhman har uppgett att han trodde att de stött på en indianalmanacka.

Medan detta är inledningen på en artikel om en bluff:

Kensingtonstenen är en omdiskuterad amerikansk runsten som är ristad på framsidan och sidan. Stenen har måtten 76 x 41 x 15 cm och väger drygt 90 kg. Om stenen är äkta skulle det betyda att skandinaviska upptäcktsresande nådde centrala Nordamerika i mitten av 1300-talet. Stenen upptäcktes 1898 i Solem, Douglas County, Minnesota, USA och namngavs efter den närmsta bosättningen, Kensington. Majoriteten av de runologer och lingvister, bland annat Riksantikvarieämbetets runexpert Helmer Gustavson, som engagerat sig i stenen anser att den är ett falsarium.

Precis som allting annat måste bluffar vara anmärkningsvärda för att omskrivas på Wikipedia. Som exempel kan en bluff förtjäna en artikel om den har fått omfattande mediabevakning, har ansetts sann eller trovärdig av tusentals människor, inkluderat akademiker, eller haft anhängare under flera år.

Hantering av bluffar[redigera | redigera wikitext]

Om du ser en artikel eller en bild som du tror är en bluff kan du markera den med mallen mall:Bluff eller föreslå att den raderas på begäran om åtgärder. Om det fastslås att det hela är en bluff bör författaren (vare sig det är en registrerad användare eller ett IP-nummer) till artikeln varnas med en förklarande text vad problemet är och vilken artikel det gäller. För mer information om hur vandalisering bör hanteras i allmänhet rekommenderas en titt på Wikipedia:Vandalism.

Observera att misstänkta bluffartiklar vanligtvis inte bör markeras för snabbradering då det har förekommit fall där flera användare har tagit en text för att vara en bluff, men i slutändan har det visat sig vara sant och att det hela helt enkelt var någonting obskyrt. En misstänkt blufftext bör undersökas noggrant och endast i de fall där det är fullständigt uppenbart att det hela är en bluff bör artiklar markeras för snabbradering med Mall:Radera.

Värt att notera är att vad som till en början tycks vara en fullständigt otänkbar beskrivning av någonting kan vara en fullt legitim beskrivning av en händelse i ett skönlitterärt verk av något slag, som är opassande skrivet som om det är en verklig värld. Att använda Sidor som länkar hit-knappen (i vänsterspalten) för att se om sidan länkar till artiklar med en koppling till någonting skönlitterärt är ett sätt att utreda om så är fallet. Då bör artikeln istället skrivas om så att det framgår att det hela är en beskrivning av en fiktiv händelse eller en fiktiv värld.