Wikipedia:Plagiat

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Plagiat är att ta ett verk skapat av någon annan och i otillbörlig grad framställa det som något eget. För Wikipedias del gäller detta främst text. Plagiat är ofta problematisk ur ett upphovsrättsligt perspektiv, men detta är inte nödvändigt: även kopiering av fria texter kan utgöra plagiat.

Plagiat är olämpligt eftersom det:

  1. Ofta är ett brott mot upphovsrätten. Se vidare Wikipedia:Upphovsrätt.
  2. Försvårar verifiering av materialet. Även om man kopierar text från en fri källa bör man ange var den hämtas från, för att möjliggöra källkritik.
  3. Är intellektuellt oredligt. Även om det inte är ett lagbrott så kan upptäckt leda till att uppslagsverkets anseende tar skada.

Inkopierade texter är dessutom ofta dåligt anpassade till stilen i det övriga uppslagsverket.

Att undvika plagiat[redigera | redigera wikitext]

Det bästa sättet att undvika plagiat är att helt enkelt inte kopiera texten, utan att göra en helt självständig formulering. Då anpassas den ofta bättre till resten av uppslagsverket, och man undviker dessutom alla risker att göra intrång på någon annans upphovsrätt.

För vissa texter som redan är skrivna på ett sätt som i stort sett är anpassade till upphovsverket (t.ex. ur Nordisk familjebok) eller översättningar från andra språkversioner bör man i artikeln ange att texten är baserad på ett annat verk, speciellt om stora delar av artikeln är baserad på sådant material. Det finns särskilda mallar för detta ändamål. Om det inte finns någon större språklig likhet är detta inte nödvändigt.

Om man inte vill göra någon språklig bearbetning kan man istället markera texten som citat. Tänk dock på att långa citat gör en text svårare att läsa.

I alla fall bör man ha med en fullständig källhänvisning.