Wikipedia:Citat

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Manual Attack-page.svg

Det finns flera funktioner för att underlätta citerande av andra texter i wikipediaartiklar. Vilken man väljer att använda beror bland annat på citatets omfattning och typ. Citat markeras alltid med citattecken och inte med kursivering.[1] Inte heller för så kallade blockcitat (d.v.s. längre utdrag) används kursivering.

För korta citat kan vanliga citattecken (”) användas och för längre citat väljs nån av varianterna nedan (se vidare Wikipedias skrivregler).

För hur mycket som lagligt kan citeras, se Citaträtt.

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter kan användas för citat som inte behöver finnas i den löpande texten. Fotnoter genereras med hjälp av den inbyggda fotnotsfunktionen, se vidare Wikipedia:Källhänvisningar

Mallen citat[redigera | redigera wikitext]

Mallen {{citat}} kan användas för enskilda citat. Den separerar citatet från den omgivande texten. Mallen används på följande sätt:

{{citat | citattext | källa}}

Exempel:

{{citat| Jag kom, jag såg, jag segrade | [[Julius Caesar]]}}

ger följande resultat:

Jag kom, jag såg, jag segrade
Julius Caesar

Blockquote[redigera | redigera wikitext]

Taggarna <blockquote> och </blockquote> kan användas när man vill citera ett längre stycke text. De drar in texten ett stycke från vänstermarginalen, men behåller den i övrigt oförändrad vilket ger bra läsbarhet.

Exempel:

<blockquote>"Den process som ligger till grund för projektet kallas [[wiki]] ([[hawaiianska]] för snabbt): Wiki avser dels den lättanvända och lättadministrerade teknik som gör att ett stort antal användare kan koncentrera sig på att läsa och redigera databasens innehåll samtidigt som en serie avancerade databasfunktioner medger en ickehierarkisk tillgänglighet." (Ur artikeln [[Wikipedia]]).</blockquote>

ger följande resultat:

"Den process som ligger till grund för projektet kallas wiki (hawaiianska för snabbt): Wiki avser dels den lättanvända och lättadministrerade teknik som gör att ett stort antal användare kan koncentrera sig på att läsa och redigera databasens innehåll samtidigt som en serie avancerade databasfunktioner medger en ickehierarkisk tillgänglighet." (Ur artikeln Wikipedia).

Poesi[redigera | redigera wikitext]

Ibland vill man att texten inte skall radbrytas automatiskt, till exempel vid citat ur poesi eller sångtexter. Då kan man använda <poem> och </poem>-taggar. Här följer ett exempel

<poem>
Små grodorna, små grodorna
är lustiga att se
små grodorna, små grodorna
är lustiga att se.
</poem>

ger resultatet:

Små grodorna, små grodorna
är lustiga att se
små grodorna, små grodorna
är lustiga att se.

Denna funktion kan med fördel användas i kombination med blockquote (se ovan).

Wikilänkar i citat[redigera | redigera wikitext]

Var restriktiv med wikilänkar i citat. Länka istället från texten före eller efter citatet när det är möjligt. Länkar i citat bör endast förekomma när det är helt säkert att det som länkas till är precis det som den citerade avsåg, till exempel en individ. Undvik länkar till sådant som saknar entydig och samstämmig definition.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Ola Karlsson, red. Svenska skrivregler (tredje utgåvan). Stockholm: Svenska språkrådet. ISBN 978-91-47-08460-9