Wikipedia:Plagiat

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Plagiat är att ta ett verk skapat av någon annan och i otillbörlig grad framställa det som något eget. För Wikipedias del gäller detta främst text. Plagiat är ofta problematisk ur ett upphovsrättsligt perspektiv, men även kopiering av fria texter kan utgöra plagiat.

Plagiat är olämpligt eftersom det:

  1. Ofta är ett brott mot upphovsrätten. Se vidare Wikipedia:Upphovsrätt.
  2. Försvårar verifiering av materialet. Även om man kopierar text från en fri källa bör man ange var den hämtas från, för att möjliggöra källkritik.
  3. Är intellektuellt oredligt. Även om det inte är ett lagbrott så kan upptäckt leda till att uppslagsverkets anseende tar skada.

Att undvika plagiat[redigera | redigera wikitext]

Det bästa sättet att undvika plagiat är att helt enkelt inte kopiera texten, utan att göra en helt självständig formulering. Då anpassas den ofta bättre till resten av uppslagsverket, och man undviker dessutom alla risker att göra intrång på någon annans upphovsrätt.

Om man använder fria texter som redan är skrivna på ett sätt som i stort sett är anpassat till upphovsverket (t.ex. ur Nordisk familjebok) bör man i artikeln ange att texten är baserad på detta andra verk, speciellt om stora delar av artikeln är baserad på sådant material. Det finns särskilda mallar för detta ändamål. Om det inte finns någon större språklig likhet är det inte nödvändigt att ange var man hämtat inspirationen.

Om man vill behålla någon viss formulering kan man markera den som citat. Långa eller många citat gör dock en text svårare att läsa.