Wikipedia:Plagiat

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Allt material som läggs in på Wikipedia måste vara garanterat tillåtet att kopiera fritt enligt Wikipedias licens. Anledningen till detta är inte bara för att undvika att Wikipedia får juridiska problem, utan även för att Wikipedia ska kunna garantera att alla artiklarna är fria att återanvända för den som vill. Därför måste man vara mycket försiktig när man kopierar in material istället för att skriva själv.

På Wikipedia dyker det ofta upp plagiat från andra elektroniska texter, ofta från Nationalencyklopedin eller från olika sidor på nätet. Plagiat skrivs nästan alltid in av ovana användare som inte har lärt sig Wikipedias principer, och är så gott som aldrig tänkta att vara klotter. Det är därför viktigt att utgå från att dessa personer menar väl. Skriv därför gärna ett vänligt formulerat inlägg till personen på vederbörandes användardiskussionssida, annars kan man använda mallen {{kopiera inte}}.

Uppenbara plagiat bör raderas direkt och kan med fördel märkas för snabbradering, men är man osäker på om det verkligen är ett plagiat är det bättre att använda {{plagiat}}-mallen och märka artikeln med den så att andra användare kan kontrollera om det är ett plagiat eller inte. Man bör inte anmäla en artikel för radering om man är osäker eftersom detta kan väcka irritation hos nybörjaren om det nu är så att man har fel och att det inte är ett plagiat. Det kan också skrämma iväg nybörjare.

Hjälp, min artikel är märkt som "plagiat"?[redigera | redigera wikitext]

Om en sida du har skapat har blivit markerad som plagiat eller anmäld till snabbradering är det förmodligen för att någon hittat en liknande text någon annanstans på internet.

 • Om du kopierade texten utan att veta att man inte får göra så är det ingen fara. Tag gärna bort den själv och berätta hur det är för dem som uppmärksammar problemet.
 • Om du skrev texten på basen av texten som någon märkt liknar, skriv om den mera. Det räcker inte att ändra bara litet. Använd vid behov artikelns diskussionssida.
 • Om du faktiskt är den ursprungliga författaren, ange tillstånd att använda artikeltexten i anslutning till den ursprungliga webbsidan enligt nedan.
 • Om texten får användas under licensen CC BY-SA, ge en länk till en sida där detta tydligt anges. Författaren måste normalt anges också här på Wikipedia.

Se till att också lägga mallen {{Låtvara}} invid raderings- eller plagiatmallen, så att artikeln inte raderas av misstag.

Åtgärder vid fynd av plagierad text[redigera | redigera wikitext]

 • Radera den plagierade texten eller hela artikeln eller märk den:
  • Om du är säker på viss text är ett plagiat, radera den från artikeln. Om texten ersatt en tidigare formulering kan denna återställas. Det bästa är förstås att förbättra artikeln så att problemet försvinner.
  • Om artikeln i sin helhet är plagiat kan artikeln snabbraderas. Sätt mallen {{radera|plagiat med länk}} högst upp på artikelsidan om du inte är administratör eller vill att också någon annan kollar artikeln (kontrollera dock historiken: om plagiatet införts i senare versioner bör istället en tidigare version återställas).
  • Om osäkerhet råder, eller om det är svårt att identifiera vilken del av texten som är plagierad: använd mallen {{plagiat}}.
 • Lägg en notis om detta på skribentens diskussionssida så att han eller hon kan få en chans att arbeta om den. Förtydliga gärna att artiklar som anses som plagiat måste redigeras ordentligt, det räcker alltså inte med att byta ett ord eller en mening här och där.
 • Bevaka bidrag som samme användare gjort.

Text som lagts in från en fri källa räknas inte som plagiat i det här sammanhanget, men källan bör nämnas och eventuell licens följas. Ofta måste sådan text bearbetas helt oberoende av plagiatproblematiken, för att perspektivet skall bli lämpligt. Till exempel är text kopierad från artikelämnets webbplats ofta reklamartad och skriven i vi/du-form, medan text från gamla uppslagsverk har andra typiska problem. Genom omskrivningen försvinner ofta de eventuella plagiatproblemen.

Hjälpmedel[redigera | redigera wikitext]

Ett bra verktyg för att se om en sida är ett plagiat är copyscape.com.